Nagyvilág

Vészesen fogyott a görög kormánygép üzemanyaga, mire a törökök engedélyt adtak a berepülésre

Húsz percig várakoztatták a török hatóságok csütörtökön a görög külügyminisztert szállító repülőgépet az iraki-török határ felett – jelentette az ERT görög állami rádió.

Níkosz Déndiasz Bagdadból tartott hazafelé Görögországba. A török hatóságok végül csak azt követően engedték a repülőgépet belépni a török légtérbe, hogy a pilóta jelezte, ha tovább kell várakoznia, hamarosan nem lesz elég üzemanyaga ahhoz, hogy eljusson Athénig.

A görög sajtó és a görög védelmi minisztérium úgy értékelte, hogy az incidenssel Ankara szándékosan bosszantani  igyekezett Athént.

Törökország és Görögország között a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók feletti tengerjogi vita miatt feszült a kapcsolat. A Ciprus körüli tengerfenéken felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. Mindkét fél magának követeli a jogot ahhoz, hogy energiaforrások után kutasson és próbafúrásokat végezzen a térség ugyanazon részén. Ankara 2018 őszétől kezdve indította útnak kutató- és fúróhajóit a vitatott területekre, amit Görögország mellett Ciprus is szuverenitása megsértésének tekintett.

A helyzet valamelyest enyhült, mióta szeptember második felében Ankara és Athén jelezte, hogy hajlandó a tárgyalásos rendezésre. Viszont Törökország pár napja bejelentette, hogy ismét útnak indítják az Oruc Reis török kutatóhajót, amely augusztusban és szeptemberben energetikai feltárást végzett a Földközi-tenger keleti medencéjében, heves tiltakozást váltva ki Görögországban és a térségben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik