Nagyvilág koronavírus

Mexikóban ingyen adnák a koronavírus elleni oltást

197 millió adag vakcinát vásárolnak 1,65 milliárd dollárért.

Marcelo Berard külügyminiszter Lopez Obrador államfővel  közös sajtóértekezletén jelentette be, hogy Mexikónak a brit AstraZeneca, az amerikai Pfizer és a kínai CanSino Biologics gyógyszeripari vállalatok mintegy 146 millió adag védőoltást szállít majd. A 197 millió adagot úgy érik el, hogy csatlakoztak a COVAX szövetséghez, amely 51,5 millió vakcinát juttat az országnak.

Mivel egyes védőoltásokból két adag kell, így évente mintegy 116 millió embert tudnak majd beoltatni. Mexikóban a legfrissebb adatok szerint 825 340 igazolt vírusbeteg van. 84 420-an meghaltak és 703 457-en meggyógyultak. A regisztrált fertőzöttek  száma egyike a legmagasabbaknak a térségben. Lopez Obrador elnök azt mondta, remélhetőleg már decembertől, legkésőbb jövő év első negyedében elkezdődhet az oltások beadása.

A vakcinát ingyen adják majd. Arturo Herrera pénzügyminiszter közölte, a védőoltások 1,65 milliárd dollárba kerülnek, amiből 321 millió dollárt idén előre kifizetnek.

Augusztusban Mexikó és Argentína is arról számolt be, hogy oltások millióit gyártják majd az Oxfordi Egyetem tudósai által kifejlesztett, az AstraZeneca által előállítandó termék alapján, amivel ellátják Latin-Amerikát, kivéve Brazíliát. Egyelőre egyik tervezett vakcina forgalmazását sem engedélyezték egészségügyi hatóságok, de Mexikó már megállapodásokat kötött arról, hogy részt vesz hét különböző típusú vakcina harmadik szakaszának kísérleteiben.

Kiemelt kép: Koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó ampullák a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vállalat pekingi gyáregységében szeptember 24-én. A Sinovac szerint az általuk fejlesztett CoronaVac nevű potenciális vakcina 2021 elejére már forgalmazható lesz az egész világon. A koronavírus elleni vakcinát gyártó üzemek kapacitása meghaladja az évi 220 millió dózist, de akár az évi 1 milliárdot is elérheti majd. Világszerte nyolc koronavírus-vakcina tart a klinikai tesztek harmadik fázisában, négyet közülük kínai vállalatok fejlesztettek ki. MTI/AP MTI/AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik