Nagyvilág koronavírus

Párizsban és több francia nagyvárosban kijárási tilalmat vezetnek be éjszakára

A koronavírus-járvány megfékezésére a francia kormány rendeletben szerdán ismét kihirdette az egészségügyi rendkívüli állapotot, amely biztosítja a jogi keretet bizonyos korlátozásokhoz október 17-én éjféltől az ország egész területén.

A kormányülésen született döntésről alig fél órával azelőtt jelent meg a közlemény, hogy Emmanuel Macron államfő élő televíziós interjúban bejelenti az újabb szigorításokat.

A Guardian cikke szerint a maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és a legtöbb nagyvárosban este 8 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől.

A korlátozás érinti még többek között: Lille, Lyon, Montpellier és Marseille városait is.

Ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma

A kormányt elsősorban azt nyugtalanítja, hogy a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma az elmúlt héten ugrásszerűen megemelkedett. Abban a kilenc nagyvárosban, ahol meghaladta a 250-et, már napokkal ezelőtt bezárták a bárokat, a sportolásra alkalmas helyiségeket, fitnesztermeket, táncklubok és uszodákat, szigorodtak az óvintézkedések az éttermekben, elmaradnak a szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, a bevásárlóközpontokban és a felsőoktatási intézményekben pedig felére csökkentették az egyszerre jelen lévő emberek számát. A kormány arra is figyelmeztetett, hogy a 20 és 30 év közötti korosztályban a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma elérte a 800-at.
A korházak leterheltsége elsősorban a fővárosi agglomerációban ad okot aggodalomra, miután Párizsban az intenzív ágyak felén koronavírus fertőzötteket ápolnak és a pozitív tesztek aránya 17 százalék. Országosan 12 százalék az arány az egy héttel ezelőtti 7-hez képest.

Az egészségügyi tárca kedd esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 12 993 új fertőzöttet regisztráltak, ami elmaradt a szombati csaknem 27 ezres, és az azt megelőző napokon regisztrált több mint 20 ezres rekordoktól, de még mindig nagyon magas.  Az elhunytak száma hétfő óta 117-tel 32 942-re emelkedett. A kórházi kezelésre és azon belül intenzív kezelésre szorulók száma is nő, de kisebb ütemben, mint az esetszám: jelenleg csaknem 8 ezer fertőzött van kórházban (az elmúlt héten 5 689 betegfelvétel történt), közülük 1642-en fekszenek intenzív ágyon, amire május óta nem volt példa, de elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint 7200-an voltak lélegeztetőgépre kapcsolva.

kiemelt kép: Afp

Ajánlott videó

Olvasói sztorik