Nagyvilág

Kiskorúakkal szembeni szexuális zaklatás miatt kezdődött per a vatikáni bíróságon

A Vatikánváros területén található gyermekkollégiumban történt szexuális visszaélések miatt egy pap és az intézmény volt rektora állt a vatikáni bíróság elé a hétfőn kezdődött perben – írja az MTI.

A zárt ajtók mögötti tárgyaláson vádlottként Gabriele Martinelli egykori szeminaristának, jelenlegi papnak kellett megjelennie a vatikáni bíróságon, valamint Enrico Radice atyának, volt rektornak.

Ez az első alkalom, hogy a gyermekekkel szemben elkövetett visszaélés a Vatikán területén történt. Rendkívülinek számít, hogy a papokat érintő ügyet nem a hittani kongregáció, hanem a vatikáni bíróság tárgyalja.

A pápai állam ügyészsége 2019-ben indított vizsgálatot a többek között az olasz sajtóban megjelent vádak alapján. Gabriele Martinellit kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális erőszakkal vádolják, a tizenkét éven át rektor Radice atyát pedig az ügyek elhallgatásával.

A visszaélések a Szent X. Piusz pápáról elnevezett, úgynevezett élőszemináriumban történtek. Az intézmény 1965 óta a Vatikán területén működik, nem messze a Ferenc pápa lakhelyeként ismert Szent Márta háztól.

A kollégiumot felső tagozatos általános iskolás és gimnazista fiúgyerekek számára hozták létre, akik papi szolgálatra készülnek

A vizsgált ügyek 2012 előtt történtek, amikor a most harminc éves Gabriele Martinelli az intézetben élt, először gyermekként, később szeminaristaként. Pappá 2017-ben szentelték fel. Az áldozatok tanúvallomása szerint Gabriele Martinelli már intézeti gyerekként is szexuálisan visszaélt a kisebbekkel. Az intézet három egykori lakója is tanúvallomást tett Gabriele Martinellivel szemben.

Kiemelt kép: Hívők hallgatják Ferenc pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságát a római Szent Péter térre néző ablakából 2020. június 21-én. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik