Nagyvilág

Timmermans: A jogon keresztül gyakorolt uralom nem a jog uralma

A klímaváltozás esetében a céllal mindenki egyetért, csak a megvalósítás módjaival kapcsolatban folyik vita, a jogállamiság viszont alapvető kérdéseket vet fel, amire az EU még nem kész választ adni – mondta el a hvg.hu-nak Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke.

Előbbi az alelnök szerint nem könnyű, de megvalósítható feladat: Timmermans szerint csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása 55 százalékkal 2030-ra. „Az ipari termelés átalakítása nehéz ugyan, de könnyebb, mint a háztartásoké vagy a közlekedésé” – tette hozzá.

Timmermans szerint ezektől függetlenül a jogállamiságért felelni nehezebb volt biztosként, mert az a munka „gyakran fordul át egy ideológiai konfrontációba a demokrácia természetével kapcsolatban”.

Szükség lesz arra, hogy definiáljunk, a mi olvasatunkban mit jelent a demokrácia, hogy különbséget tudjunk tenni a jog uralma, vagyis a jogállamiság és a jogon keresztül gyakorolt uralom, vagyis a saját igényre szabott törvények alapján történő kormányzás között

– fogalmazott.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánlott videó

Olvasói sztorik