Nagyvilág koronavírus

Németországban veszélyes sebességre gyorsult a járvány

A német közigazgatás 412 fő egysége – járások, városok, nagyvárosi kerületek – közül mindössze kettőből nem jelentettek SARS-Cov-2-fertőzést az utóbbi hét napon a Robert Koch országos közegészségügyi intézetnek (RKI), pedig az első hullám utáni enyhülés idején, július közepén még száznál is több térség volt, ahol legalább egy héten keresztül nem találtak új esetet, írja az MTI. A fertőzésmentesség felé haladó régiók számának drámai mértékű csökkenésével együtt egyre gyorsabban nő a járványügyileg kockázatos térségek száma; az előző vasárnap regisztrált négy után már harminc – minden korábbinál több – olyan terület van, ahol a vírus terjedésének sebessége meghaladja a kritikus határértéket, további negyven közigazgatási egység pedig a veszélyes szint közelébe került.

A veszélyes szint azt jelenti, hogy a megelőző hét napon nyilvántartásba vett fertőzések száma meghaladja a százezer lakosonkénti ötvenet. Ez azért számít veszélyesnek, mert a helyi egészségügyi hivatalok ennyi új esetnél már nem tudják kellő hatékonysággal felkutatni a vírus terjedésének lehetséges útjait, és a járvány így ellenőrizhetetlenné válik.

A járvány főleg nagyvárosokban gyorsul, például Berlinben, Frankfurtban, Essenben és Kölnben. Azonban a jelenség gyorsan országossá válhat – figyelmeztetett Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök (a kiemelt képen) a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban. Hangsúlyozta, hogy tartományokat átívelő egységben és gyorsan fel kell tartóztatni a folyamatot, különben a tavaszi első hullám után ismét szükség lehet a gazdaság és a társadalom működését megbénító országos zárlatra. A veszélyeztetett térségekben egységesen korlátozni kell az üzletek és vendéglátóhelyek esti és éjszakai nyitva tartását és a rendezvények, összejövetelek résztvevőinek számát, a maszkviselési szabályok megsértését pedig mindenütt 250 eurós (90 ezer forint) pénzbüntetéssel kell sújtani – mondta Markus Söder.

Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 3483 új fertőzöttet regisztráltak. Ez különösen magas érték ahhoz képest, hogy a járási, városi és kerületi egészségügyi hivatalok hét végén rendszertelenül továbbítanak adatokat az országos intézetbe. Az emelkedés mértékét jelzi, hogy előző vasárnap bő ezerrel kevesebb, 2279 pozitív koronavírusteszt-eredményről érkezett jelentés az RKI-hez. Az új fertőződésekkel együtt 322 864 ember szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2-vírus jelenlétét.

Ugyanakkor a vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek és az intenzív ellátásra szoruló betegek száma alig emelkedett a járvány új hullámának szeptember eleji kibontakozása óta, és az egészségügyi ellátórendszer terhelése sem nőtt jelentősen.

Szombatról vasárnapra 11 halálesetet regisztráltak, ami megegyezik az utóbbi hónapokban tapasztalt trenddel. A járvány halálos áldozatainak száma így 9615-re emelkedett. Az intenzív osztályon kezelt betegek száma 532-ről 545-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják le a koronavírus-járvány miatt ellátásra szoruló betegek.

Kiemelt kép: BARBARA GINDL / APA / AFP) 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik