Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: már több, mint 150 ezren haltak meg Brazíliában

Meghaladta a 150 ezret a koronavírusban elhunytak száma Brazíliában – közölte a latin-amerikai ország egészségügyi minisztériuma szombaton. A tárca összesítése szerint a járvány kitörése óta a Covid-19 150 198 ember életét követelte és több mint ötmillió az igazolt fertőzöttek száma.

A nyári csúcsértékekhez képest valamelyest laposodni látszik a járványgörbe. Szakértők szerint ugyanakkor a helyzet továbbra is komoly aggodalomra ad okot Dél-Amerika legnagyobb és – 210 millió lakossal – legnépesebb országában. Brazíliánál csak az Egyesült Államokban regisztráltak több fertőzöttet és halottat.

Jair Bolsonaro brazil elnök a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát.

Kolumbiában szombaton átlépte a 900 ezret az azonosított fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 902 747 fertőzöttet regisztráltak 27 660 halálozással, miközben az aktív esetek száma 89 925.

Az ötvenmillió lakosú Kolumbiában márciusban vezettek be karantént, amelyet jóval lazább, célzott korlátozások rendszere váltott fel szeptemberben, ami várhatóan október végéig hatályban marad. A többi között az éttermek nyitva tarthatnak, a nemzetközi repülőjáratok üzemelnek, ugyanakkor nagyszabású koncerteket és rendezvényeket tartani tilos, a tengeri és a szárazföldi határok pedig továbbra is lezárva maradnak.

Az esetek harmadát Bogotában mutatták ki, ahol az intenzív osztályok leterheltsége 64 százalékos.

Mexikóban 4577 új fertőzöttet és 135 halálozást jegyeztek fel az utóbbi 24 órában az egészségügyi tárca közlése szerint. A 130 milliós országban ezzel 814 328-ra nőtt az azonosított fertőzöttek és 83 642-re az elhunytak száma. A kormány szerint a fertőzöttek valós száma jóval magasabb lehet az igazolt eseteknél.

(MTI)

Kiemelt kép: Fabio Teixeira/NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik