Nagyvilág

Kísértetsziget lett a thaiföldi turistaparadicsomból

Kísértetsziget lett a thaiföldi turistaparadicsomból

Phuket szigete hosszú évek óta igazi turistamágnes, tavaly több mint kilencmillióan látogattak ide. Most azonban a turizmusból élő temérdek bár, night club és szálloda a túlélésért küzd, a koronavírus-járvány miatt ugyanis még annál is gyatrább forgalom, mint a szigetet letaroló 2004-es cunami után volt.

Fotó: AFP

A pandémia pusztítóan hatott a thaiföldi gazdaságra, több millióan veszítették el a munkájukat, és különösen szembeszökő a változás az ország turisztikai központjában.

Fotó: AFP

A máskor nyüzsgő utcák és strandok kihaltak, a pezsgő élet helyett bedeszkázott ablakú üzletek és leeresztett redőnyű hotelek jellemzik Phuketet. A még nyitva tartó éttermek és szórakozóhelyek kongó helyiségekben a személyzet tétlenül várakozik.

Fotó: AFP

Egy bártulajdonos, Orathai Sidel az AFP-nek elmondta, üzlete korábban 950 ezer forintnak megfelelő profitot termelt havonta, ez most 88 ezer forintra zsugorodott.

A helyi vállalkozók megpróbálják a belföldi turistákat a szigetre csalogatni, ez azonban nem biztos, hogy meg tudja menteni őket a csődtől, a főszezon közeledtével ugyanis nyoma sincs a nyaralók visszatérésének.

Fotó: AFP
Olvasói sztorik