Nagyvilág

Bandaháború tört ki a rohingyák menekülttáboraiban

Bandaháború tört ki fegyveres bűnöző csoportok között a rohingják menekülttáboraiban Banglades déli részén, aminek következtében legalább nyolcan életüket vesztették és mintegy kétezren voltak kénytelenek elmenekülni az utóbbi napokban – közölték a bangladesi rendőrség és humanitárius dolgozók csütörtökön.

A hatóságok tizenkét embert vettek őrizetbe a több napja tartó gyújtogatásokkal, lövöldözésekkel és emberrablásokkal kapcsolatban. A bandák egymással marakodnak a befolyásért a világ egyik legnagyobb menekülttáborában, ahol több mint egymillió ember él.

Még mindig feszült a helyzet

– jelentette ki Rafikul Iszlám, a Cox’s Bazar-i rendőrség szóvivője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Két csoport igyekszik uralma alá vonni a térséget

– mondta az illetékes, aki szerint a bandák drogcsempészettel és embercsempészettel foglalkoznak. A régió a jövedelmező metamfetamin illegális kereskedelméről ismert. A kábítószert jórészt a szomszédos Mianmarban állítják elő.

Jogvédők szerint 2018 óta több mint száz rohingja vesztette életét hatósági túlkapások következtében. A helyi rendőrség ugyanakkor azt állítja, hogy ezek az emberek véletlenül kerültek kereszttűzbe feltételezett drogcsempészekkel vívott tűzpárbajok alatt.

Három névtelenül nyilatkozó rohingja menekült az egyik helyi hírhedt drogbáró nyomán Munna-bandaként ismert csoportot, illetve az Arakáni Rohingja Üdvhadsereget (ARSA) nevezték meg a harcoló felekként. “Félelemben élünk, különösen éjszaka” – mondta egyikük.

Az ARSA a Twitteren tagadta, hogy bármi köze volna az erőszakhullámhoz, és bűnözői csoportokat vádolt azzal, hogy be akarják feketíteni.

Az ARSA egy 2017 augusztusi összehangolt támadássorozatát követően a mianmari hadsereg brutális hadjáratot indított, amelynek következtében a rohingja lakosság nagy része, több mint 730 ezer ember a szomszédos Bangladesbe menekült. A mianmari hadsereg és kormány ellen emiatt eljárás van folyamatban népirtás vádjával a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik