Nagyvilág koronavírus

Ötezer felett az új fertőzöttek száma Ukrajnában

Gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány.

Ukrajnában először haladta meg az ötezret új fertőzöttek száma, írta az állami hírügynökség a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) adatai alapján.

Csütörtökre 5397-tel 244 734-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A koronavírus miatt 93-an haltak meg, 4690-re emelkedett az áldozatok száma.

Eddig 108 233-an gyógyultak meg, de már 131 811 beteget kezelnek a fertőzés miatt.

A kormány a fertőzés gyorsuló terjedése ellenére nem tervezi a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozások bevezetését, a három hét múlva esedékes önkormányzati választások elhalasztását. Ezt az RBK-Ukrajina hírportálnak mondta Olekszij Csernisov területfejlesztési miniszter, majd megerősítette ezt Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter is. Ő azt mondta, az ukrán gazdaság nem bírna ki egy újabb többhetes leállást.

Volodimir Zelenszkij elnök közben a közösségi oldalakon utalást tett arra, hogy Ukrajna a koronavírus elleni vakcinát az Európai Uniótól készül megvásárolni, nem Oroszországtól.

Az Európai Unió volt az, amely megerősítette, hogy segít Ukrajnának valódi oltáshoz jutni, amikor az elkészül és nem fog kétségeket okozni a tudósokban.

Ezért nem tanácsolja, hogy az ukránok higgyenek az olyan cinikusoknak, akik kampánycélból ellenőrizetlen szert adattak be maguknak.

Az államfő arra utalt, hogy Viktor Medvedcsuk, a Moszkva-barát ukrán párt vezetője a minap az Oroszország által elcsatolt Krímben beoltatta magát a Covid-19 elleni orosz vakcinával.

Kiemelt kép: Koronavírusos beteg oxigénmaszkban a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában szeptember 29-én. MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ajánlott videó

Olvasói sztorik