Nagyvilág koronavírus

A madridi legfelsőbb bíróság elutasította a kijárási korlátozásokat

A madridi tartomány felsőbírósága (TSJM) csütörtöki határozatában nem hagyta jóvá a szabad mozgás korlátozását a térségben, amelyet a spanyol egészségügyi miniszter rendelt el a múlt héten a koronavírus-járvány elleni védekezésként.

A bíróság szerint a miniszteri rendeletben hivatkozott jogszabály „nem ad jogi felhatalmazást az alapvető jogokat korlátozó intézkedések bevezetésére”.

A határozat értelmében a múlt péntek éjjel életbe lépett intézkedések közül érvényét veszti, hogy az érintett tíz városba, köztük a spanyol fővárosba, csak olyan meghatározott indokkal lehet be-, illetve kijutni, mint például a munkavégzés, az oktatás, az orvosi ellátás.

A kereskedelmi és vendéglátóipari egységek létszám- és nyitvatartási korlátozásai azonban hatályban maradnak. A határozat ellen a spanyol legfelsőbb bíróságnál lehet fellebbezni.

A bejelentést követően Salvador Illa egészségügyi miniszter sürgős tárgyalást kezdeményezett a madridi tartományi kormánnyal, amelynek elnöke televíziós nyilatkozatban kérte párbeszédre és mielőbbi, közösen elfogadott megoldásra a központi kormányt.

Isabel Díaz Ayuso hangsúlyozta: legkésőbb péntekre meg kell születnie egy “konkrét, ésszerű és igazságos” rendeletnek, amelyet egyszerűen, könnyen be lehet tartani és tartatni.

Arra kérte a madridi régióban élőket, hogy továbbra is kerüljék az indokolatlan utazásokat, és a nemzeti ünnep miatt most esedékes hosszú hétvégén se menjenek sehova.

A központi szocialista és a tartományi konzervatív kormány között nézetkülönbség van arról, hogy milyen intézkedésekkel kellene megfékezni az ország többi térségéhez képest nagyobb esetszámokat mutató régióban a vírus terjedését.

A tartományi vezetés elutasította és gazdasági katasztrófának minősítette a teljes lezárást. Szerinte a több mint két hete bevezetett, település- és kerületrészek lezárásán alapuló saját terve hatékony, első eredményei pedig már látszanak.

A központi kormány viszont megkérdőjelezte mindezeket, így megszületett az a miniszteri rendelet, amely egységes járványügyi kritériumokat alkalmaz a százezer lakos feletti városokban. A feltételek azonban jelenleg csak a madridi tartományban érvényesülnek.

A Spanyolországban eddig regisztrált mintegy 836 ezer fertőzött közül több mint 255 ezret a madridi térségben szűrtek ki.

Az egészségügyi minisztérium legutóbbi, szerdán közzétett jelentése szerint 24 óra alatt több mint ötezer új esetet azonosítottak országosan, ebből 2300-at Madridban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik