Nagyvilág

Bűnszövetkezetnek minősítette a görög bíróság az Arany Hajnalt

A radikális jobboldali párt számos korábbi képviselőjét el is ítélték.

Elmarasztaló ítélet született az Arany Hajnal nevű görög radikális jobboldali párt ügyében szerdán: a több mint öt évig húzódó tárgyalássorozat azzal zárult, hogy az illetékes athéni bíróság bűnszövetkezetnek minősítette a pártot, és elítélte számos korábbi képviselőjét – írja az MTI.

A bíróság négy ügyet tárgyalt egybegyúrva: Pavlosz Füsszasz baloldali görög rapper meggyilkolását, migráns halászok és baloldali aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a bűnszövetkezetként való működés vádját. Az ügynek 68 vádlottja volt, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz, az Arany Hajnal vezetője, a párt 17 képviselője és több rendőrtiszt.

A törvényszék Mihaloliákoszon kívül hat volt törvényhozót talált bűnösnek bűnszövetkezet vezetésében és működtetésében, a többieket pedig abban való részvételért marasztalta el. Szintén elítélték Jorgosz Rupakiaszt, Füsszasz gyilkosát és az Arany Hajnal szimpatizánsát.

Az ítélethirdetés alatt mintegy 15 ezren tüntettek a fasizmus ellen a bíróság épülete előtt, a rendőrség könnygáz és vízágyú bevetésére kényszerült. A közbiztonságra kétezer rendőr, drónok és helikopterek vigyáznak Athénban. A bíróság környékét lezárták a forgalom előtt, és rendőrbuszokkal barikádozták el az épületet.

A párt vezetői a per során következetesen tagadták az ellenük felhozott vádakat, és azt állították, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai. A vádlottak közül csak tizenegyen jelentek meg az ítélethirdetésen, a többieket ügyvédjeik képviselték. Az Arany Hajnal egykori törvényhozói közül egy sem volt jelen. Az Arany Hajnal tagjainak pere 2015 áprilisában kezdődött, és 453 tárgyalásra került sor azóta. Az előzményekről itt írtunk hosszabban:

Súlyos bűnöket elkövető nácik ülhettek a görög parlamentben
Felkavarta az európai politikai életet, amikor az Arany Hajnal 2012-ben bejutott a görög parlamentbe. Azóta a párt teljes vezetése ellen bírósági eljárás folyik, a vádak között a szervezett bűnözés és gyilkossági kísérlet is szerepel. Az újabb menekültáradat miatt pedig ismét erősödhetnek az idegenellenes hangok Görögországban.

A radikális jobboldali pártot a kilencvenes évek elején alapították, és sokáig csak egy kis szélsőséges csoportosulás volt. 2012-re viszont annyira megnőtt a támogatottsága, hogy 21 képviselői helyet szerzett a 300 fős görög parlamentben, és ezzel a törvényhozás harmadik erejévé vált. Népszerűségét a gazdasági válságnak és a idegengyűlölő szólamainak köszönhette. Eszméit a migránsokat, a szexuális kisebbségek tagjait és baloldali aktivistákat megfélemlítő csatlósain keresztül terjesztette. A párt és az utcai bűnbandák kapcsolatára Füsszasz meggyilkolását követően derült fény. A zenészt a nyílt utcán lincselték meg, halála nagy felzúdulást keltett Görögországban és a világon. Az Arany Hajnal népszerűsége a gyilkosság óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon be sem jutott a parlamentbe.

Kiemelt kép: a meggyilkolt Pavlosz Füsszasz édesanyja (középen) a bíróságon. Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.