Nagyvilág

Először készült felvétel Navalnijról a megmérgezése óta

Kómába esése óta először készítettek videófelvételt Alekszej Navalnij kormánykritikus orosz politikussal, aki több mint kétórás interjút adott egy orosz vloggernek.

A hétfői dátummal megjelent interjúban a 44 éves Navalnij elmondta: sokkal jobban érzi magát, és az orvosokat is meglepte gyógyulásának sebessége. Hozzátette: keze továbbra is remeg, és fizikoterápiára jár.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én hozzátartozói kérésére, a hatóságok hozzájárulásával a berlini Charité klinikára szállították át.

A vizsgálatok szerint a Novicsok típusú szovjet harci idegméreg egy új fejlesztésű fajtájával mérgezték meg. Az orosz ellenzéki megjegyezte: nem tudja, pontosan hogyan kerülhetett szervezetébe a méreg, de előfordulhat, hogy érintéssel. Navalnij elmondta, hogy a repülőút elején még teljesen jól volt, majd állapota hirtelen leromlott, és úgy érezte, halálán van. Véleménye szerint az orosz titkosszolgálat mérgezhette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására, mert az orosz hatóságok veszélyes tényezőként tekintenek rá a jövő évi parlamenti választások közeledtével.

A Kreml visszautasította a Putyin és az orosz hatóságok érintettségére vonatkozó feltételezéseket.

Kiemelt kép: MTI/AP/navalny instagram

Ajánlott videó

Olvasói sztorik