Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: az íreknél maximum 6 vendéget fogadhat egy család

Nem fogadta meg az ír kormány az egészségügyi szakértők vasárnap esti javaslatát, nevezetesen, hogy emelje a legszigorúbb szintre, ötös fokozatúra a bezárkózást a koronavírus-járvány ellen, de hétfőn szigorított a szabályokon.

Írország egészségügyi rendkívüli bizottsága azt javasolta, hogy négy hetes teljes bezárkózásra lenne szükség a koronavírus-járvány fékezéséhez. A testület javaslatait eddig az ír kormány szinte maradéktalanul megfogadta, ezúttal azonban nem. Ötös szint helyett hármast rendelt el, ami szigorítás, ugyanis az ország 26 megyéjéből 24-ben eddig csupán kettes szint volt érvényben, hármas csupán Dublinban és Donegalben.

Ötös szintnél a lakosságot egyebek közt megkérik, hogy maradjon otthon, csupán testedzés végett mozduljon ki, ám öt kilométernél nem messzebbre. A várhatóan keddtől érvényes hármas fokozat esetén egyebek közt tilos a megyék közötti utazás, hat vendégnél egyszerre több nem érkezhet egy magánházba és alkalmanként csakis egy háztartásból, minden más családi vagy társasági összejövetel tilos. Az étellel nem szolgáló kocsmák 15 vendégnél többet nem szolgálhatnak ki egyszerre, és kizárólag szabadtéren fogadhatják őket, a múzeumok és más, kulturális intézmények zárva lesznek.

A 4,9 millió lakosú Írországban eddig 38 ezer emberről bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött, a ragály miatt 1810-en haltak meg. Százezer lakosra 104 fertőzött jut, és ezzel a mutatóval Írország csupán a 14. harmincegy európai ország közül – azaz 13-ban rosszabb a helyzet -, csakhogy a fejlett világ államai közül Írországban az egyik legkisebb az intenzív kórházi ápolást lehetővé tevő kapacitás. Az egészségügyi szakértők főleg ezért szorgalmazták az ötös védekezési szintet, becslésük szerint egy hónap múlva megtelhet az összes intenzív ágy, ha a járvány nem gyengül a szigetországban.

(MTI)

Kiemelt kép: MTI/AP/Petr David Josek

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik