Nagyvilág

Semmi kétség, hogy Novicsokot használtak Navalnij megmérgezéséhez

A Novicsok idegmérgek családjához tartozó anyagot mutattak ki Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőtől vett vér- és vizeletmintákban – közölte kedden a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW).

Az OPCW szerint a mintákban kimutatott biomarkerek „hasonló strukturális jellemzőkkel bírnak, mint a Novicsok-csoporthoz tartozó mérgező vegyszerek”, írja az MTI.

Az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény betartatására létrehozott szervezet megállapításai megerősítik a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekre szakosodott kutatóintézetének korábbi vizsgálati eredményeit.

Az OPCW a német kormány kérésére vett mintákat Navalnijtól.

Semmi kétség, hogy Novicsok idegmérget használtak Alekszej Navalnij megmérgezéséhez

– hangsúlyozta Nagy-Britannia delegációja az OPCW-nél Twitter-oldalán. „Roppant aggasztó a tiltott vegyi fegyverek bárminemű alkalmazása” – tette hozzá a brit küldöttség.

Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát 2018-ban az angliai Salisbury-ben szintén a szovjet időkből származó Novicsokkal mérgezték meg. Az OPCW tagállamai tavaly állapodtak meg abban, hogy tiltólistára helyezik a Novicsok típusú idegmérgeket. A tilalom négy hónapja lépett hatályba.

Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én hozzátartozói kérésére, a hatóságok hozzájárulásával a berlini Charité klinikára szállították át.

A nyugati országok szankciókat követeltek Moszkva ellen a Kreml-kritikus aktivista megmérgezése ügyében. Az orosz vezetés ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz és kétségbe vonta, hogy Navalnijt egyáltalán megmérgezték volna.

Kiemelt kép: Instagram/@nanalny/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik