Nagyvilág koronavírus

Ludovic Orban: nem csúszhat a koronavírus miatt a választás

A román kormányfő ragaszkodik a december 6-i időponthoz.

Ludovic Orban vasárnap a Románia TV műsorában jelentette be, hogy a parlamenti választásokat december 6-án meg kell tartani, írja a Transindex. A kormányfő szerint törvényes, alkotmányos volt, hogy ők jelölték ki a dátumot, kezdték el a választások előkészítését. Szerinte a törvény, amely a parlamentet hatalmazná fel erre, nem léphet érvénybe, mert még nem tette közzé az alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos döntése indoklását.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a nemzeti liberálisok minden törvényes, alkotmányos eszközt felhasználnak egy olyan parlament  megválasztásáért, amely „hűen tükrözi a polgárok politikai opcióit”. Ludovic Orbán úgy látja, hogy a 2016-ban megválasztott jelenlegi parlamentnek

nincs már semmi köze a romániai valósághoz, a románok politikai opcióihoz,

mert ellenőrzésük alatt tartják a szociáldemokraták (PSD), akik olyan döntéseket hoznak, amelyek rosszat tesznek az országnak. A kormányfő szerint december 6-án kell választani azért is, hogy a jövő évi költségvetést már az új összetételű parlament fogadja el, mert a jelenlegi a költségvetés-kiigazításról szóló rendeletet is porrá zúzta.

Néhány napja Adrian Dohotaru független képviselő jelezte, olyan javaslatot nyújt be, amely – a koronavírus-járvány miatt –március 14-ére halasztaná a parlamenti választásokat. A Maszol.ro akkor azt írta, hogy a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt több vezető politikusa is ezt javasolja, és a járványügyi helyzet miatt a PSD volt koalíciós partnere, a balliberális ALDE is is támogatná a választások elhalasztását.

Kedden az alkotmánybíróság kimondta: nem sérti az alkotmányt, ha a parlament dönt a parlamenti választások időpontjáról. Ezt a jogszabálytervezetet még júliusban fogadta el a parlament baloldali többsége, hogy elvegye az Orban-kormánytól a parlamenti választások kiírásának jogát.

Az államfő alkotmányossági óvása és a bírói testület többszöri halasztása miatt a törvény azonban egyhamar nem fog hatályba lépni, hiszen Klaus Iohannis azt akár még vissza is küldheti megfontolásra a parlamentnek.

Az elnök szerint szégyenletes lenne az időhúzás, hiszen a parlament mandátuma december 20-án lejár, de magától nem oszlik fel, a honatyák még maradnak, felveszik napidíjukat, de sarkalatos törvényeket már nem fogadhatnak el.

Valóságos katasztrófa lenne, ha télvíz idején, a koronavírus-járvány közepette a parlamentben olyan emberek ülnének, akik szinte semmiről sem dönthetnek.

 

Kiemelt kép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik