Nagyvilág koronavírus

Párizsban drasztikus szigorítások lépnek életbe kedden

Nemcsak a bárok nem nyithatnak ki Párizsban keddtől, hanem a sportolásra alkalmas helyiségek és az uszodák sem fogadhatnak legalább két hétig felnőtteket, de az iskolai osztályoknak továbbra is megtarthatók a foglalkozások – jelentette be a párizsi prefektus.

Didier Lallement a koronavírus-járvány megfékezése céljából bevezetett újabb korlátozásokról hétfőn tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a bárok keddtől legalább két hétig zárva maradnak a fővárosban és az elővárosokban, az éttermek viszont szigorított óvintézkedések mellett a megszokott nyitvatartás szerint működhetnek.

Az előírások szerint az éttermekben az asztalok között legalább másfél méteres távolságnak kell lennie, a vendégeknek meg kell adniuk az elérhetőségüket a későbbi esetleges kontaktkutatásokhoz, s nyolcfősnél nagyobb csoportokat nem fogadhatnak a vendéglátóhelyek.

Az alkoholfogyasztást is betiltja a rendőrség este 10 óra után a közterületeken (parkokban, folyóparton, tereken).

A bevásárlóközpontokban és a nagyobb üzletekben szavatolni kell, hogy egy vásárlónak legalább négy négyzetméteres terület jusson, azaz az üzletbe belépők számát csökkenteni kell.

A következő két hétben nem tarthatók meg a nagyobb szakmai találkozók, szalonok, vásárok, kongresszusok, és a sátorban rendezett cirkuszi előadások is elmaradnak – jelezte a prefektus.

A sportolásra alkalmas helyiségek, fitnesztermek, táncklubok, valamint az uszodák nem nyithatnak ki felnőttek számára a következő két hétben, de az iskolai foglalkozások és oktatások megtarthatók.

Bulik és családi ünnepek sem rendezhetők a következő két hétben nyilvános helyeken. Szabadtéren viszont maximum ezer fő részvételével továbbra is rendezhetők sport- és egyéb események.

Az idősotthonokban továbbra is engedélyezett a látogatás, de csak előzetes bejelentés alapján, és egyszerre maximum két ember látogathat egy bentlakót.

A kulturális intézmények, azaz a színházak, mozik és a múzeumok, valamint az üzletek a már korábban életbe lépett szigorú korlátozások (kötelező maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés, a nézőterek maximum hatvan százalékos kihasználása) mellett tovább működhetnek.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester jelezte, hogy a város természetesen betartja az új szabályozást.

A járványügyi mutatók miatt nagyon elővigyázatosak leszünk az állammal együttműködve

– fogalmazott az ellenzéki városvezető.

A párizsi agglomerációban a három legfontosabb járványügyi mutató már csütörtökön átlépte a maximális riasztási szintet. Százezer lakosra több mint 250 fertőzött jut (vasárnap este 270 volt a szám), s a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályban is több mint száz. A kórházak intenzív ágyainak 30-35 százalékán koronavírusos betegek fekszenek. A kórházak számára a kritikus szintet a 30 százalék jelenti.

Kiemelt kép: Photographie de Jacopo Landi / Hans Lucas / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik