Nagyvilág

Uniós szóvivő: ki kell vizsgálni pénteken elhunyt orosz újságírónő halálát

Ki kell vizsgálni Irina Szlavina újságírónő tragikus halálát, különösen annak a fényében, hogy milyen nyomás helyeződött rá a tevékenysége miatt Oroszországban – írta Peter Stano, az Európai Unió kül – és biztonságpolitikai szóvivője hétfőn Twitter-üzenetben.

Az MTI híre szerint Stano az újságírónő halálát “sokkolónak” nevezte, és részvétét fejezte ki Szlavina hozzátartozóinak és kollegáinak.

Irina Szlavina pénteken felgyújtotta magát Nyizsnij Novgorod központjában, a belügyminisztérium helyi kirendeltsége előtt, és szinte azonnal belehalt sérüléseibe. Öngyilkossága előtt pár órával a Facebook-oldalán bejegyzett üzenetében azt írta követőinek, hogy halála miatt az orosz államot kell okolniuk. A helyi és a közösségi média szerint egy nappal korábban a rendőrség házkutatást tartott az újságírónő otthonában.

Felgyújtotta magát egy orosz újságírónő
Irina Szlavina belehalt a sérüléseibe.

A Moscow Times ezzel kapcsolatban idézte Szlavina egyik Facebook-bejegyzését, amelyben az újságírónő azt állította, hogy a rendőrség a Nyitott Oroszország nevű, demokrácia-barát civil szervezet brosúráit és szórólapjai kereste nála. Szlavina szerint semmi ilyesmit nem találtak, viszont magukkal vitték az ő és a lánya laptopját, a telefonjaikat és egy csomó jegyzetfüzetét.

Kiemelt kép: Irina Szlavina Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik