Nagyvilág

Húsz demokratikus ország, ahol érdemes lehet új életet kezdeni

Mint korábban megírtuk, Donald Trump és Joe Biden múlt heti kaotikus, sértegetésekkel és kínos pillanatokkal teli elnökjelölti vitája még a sokat látott amerikaiaknál is kiverte a biztosítékot: a Google Trends adatai szerint már a vita első órájában megugrottak a kanadai állampolgárság megszerzésére irányuló keresések az Egyesült Államokban, ami aztán hasonló intenzitással folytatódott másnap reggel is, mint ahogy Új-Zélandra költözés lehetőségeire is sokan rákerestek.

Az igényekre reagálva a Business Insider rangsorolta a potenciális célországokat, ahova az amerikaiaknak érdemes lehet kivándorolni az utazási korlátozások feloldása után, mert tűrhető az időjárás, megfizethető az élet, és szívesen fogadják a bevándorlókat. A lista összeállításakor egészen pontosan öt szempontot vettek figyelembe: az ország átlaghőmérsékletét, az életszínvonalat, a bevándorlókkal kapcsolatos nyitottság mértékét, a demokráciaindexet, valamint a napi új koronavírus-fertőzések számát. Az összesítéskor mindegyik tényezőt ötpontos skálán értékelték.

Az első helyre került Ausztrália időjárása közel van az ideálishoz, télen 15-16 fok, nyáron 29 fok az átlagos maximumhőmérséklet. A Gallup bevándorlók elfogadását vizsgáló közvélemény-kutatása szerint az ausztrál nyitott, vendégszerető nép, habár az állampolgárság megszerzése közel sem egyszerű folyamat. A megélhetés ugyanakkor drágább, mint az Egyesül Államokban (nem beszélve Magyarországról) a Numbeo.com indexe szerint.

Kevésbé jelentenek akadályt az anyagiak a második helyen végzett Uruguay esetében, ahol jóval olcsóbb az élet, mint az USA-ban, és nem sokkal drágább, mint nálunk, az éghajlat pedig kifejezetten kedvező. Új-Zéland elsősorban a koronavírus-fertőzöttek alacsony száma és a migránsokkal szemben tanúsított széleskörű elfogadás miatt került a harmadik helyre.

Az öt mutató egyike, hogy mennyire érvényesülnek a demokrácia alapelvei egy adott országban. A Business Insider az Economist 2019-es demokráciaindexét veszi alapul, amely szerint Norvégiában, Izlandon és Svédországban működik legjobban a demokrácia. Ez visszaköszön a kivándorlásra ajánlott országok listáján is, hiszen a zord időjárás és a nem éppen olcsó megélhetés ellenére Izland (16. hely) és Svédország (20. hely) is odafért. Magyarország az Economist demokrácia-rangsorában tavaly az ötvenötödik helyen végzett, ezzel a hiányos demokráciákhoz soroltak minket, de nem fest jobb képet hazánkról a Freedom House jelentése sem, mely szerint Magyarország 2019-ben átcsúszott a félig szilárd demokráciák sorából a hibrid rezsimek közé.

A három leginkább ajánlott európai desztináció Spanyolország, Írország és Hollandia, az egyetlen afrikai ország pedig Botswana.

A gyűjtemény kitér az ideiglenes, valamint a végleges tartózkodási engedély megszerzésének feltételeire is, ezzel kapcsolatos oldalakat is ajánl. A tizenkettedik helyezett Malajziába például kilencven napnál rövidebb időtartamra nem szükséges vízumot kiváltani, míg a tizedik helyet elfoglaló Portugáliában létezik egy úgynevezett tech-vízum, mely az ezen a területen dolgozó, magasan képzett szakemberek számára nyújt végleges tartózkodási lehetőséget. A dobogóról éppen lecsúszó Tunéziában az állandó tartózkodási engedély feltétele az öt, megszakítás nélküli év eltöltése az országban, feltéve, ha az ember ez idő alatt ideiglenes lakhellyel is rendelkezik.

A rangsor

  1. Ausztrália
  2. Uruguay
  3. Új-Zéland
  4. Tunézia
  5. Spanyolország
  6. Mauritius
  7. Írország
  8. Hollandia
  9. Botswana
  10. Portugália
  11. Németország
  12. Malajzia
  13. Paraguay
  14. Ciprus
  15. Dánia
  16. Izland
  17. Fülöp-szigetek
  18. Málta
  19. Anglia
  20. Svédország

Az Egyesült Államokban nem ez volt az első, emigrációra vonatkozó keresési hullám: már 2016-ban, Donald Trump megválasztása után is a „költözés Kanadába” szavakat írták be  legtöbben a keresőbe, és hasonló volt a trend a 2004-es amerikai elnökválasztás után is, amikor George W. Bush került a Fehér Házba. Magyarországon ugyancsak jelentősen megugrott a kivándorlásra keresések száma a Fidesz 2018-as választási győzelme után.

Kiemelt kép: A Plaza de Espana Sevillában. Fotó: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik