Nagyvilág koronavírus

Venezuelában elkezdik oltani az embereket az orosz vakcinával

Kétezer adaggal kapott a Szputnyik V nevű orosz, koronavírus elleni vakcinából pénteken Venezuela a tervezett klinikai vizsgálatokhoz.

Ez történelmi pillanat hazánk számára (…), nem rejthetjük véka alá érzéseinket azzal kapcsolatban, hogy Venezuela lehet az első ország a nyugati féltekén, amely részt vehet a klinikai vizsgálatok harmadik fázisában

– mondta Delcy Rodríguez venezuelai alelnök az oltóanyagok átvételekor.

Nicolás Maduro venezuelai elnök augusztus 30-án jelentette be, hogy országa részt vesz a Szputnyik V klinikai vizsgálataiban, és amely döntést – mint fogalmazott – a Carlos Alvarado venezuelai egészségügyi miniszter és a vakcinát kifejlesztő orosz tudósok bizottsága közötti fontos találkozót követően hozták meg.

Alvarado, aki Rodríguezzel együtt ott volt a vakcinák átvételekor, elmondta, hogy a kísérletek azonnal megkezdődnek, és az első dózisokat a fővárosban, Caracasban fogják alkalmazni.

Oroszországban augusztus 15-én kezdtek bele a koronavírus elleni, Szputnyik V-nek elnevezett oltóanyag gyártásába, amit a nemzetközi tudományos közösség gyanakodva fogadott a kísérletek gyorsasága és a kevés információ miatt, amelyet a gyógyszerrel kapcsolatban közöltek.

Az orosz hatóságok jelenleg a második oltóanyag bejegyeztetésére készülnek, amelyet a novoszibirszki Vektor kutatóközpontban fejlesztenek.

Kiemelt kép: Moszkva, 2020. szeptember 17. Egészségügyi dolgozó elõkészíti a koronavírus (SARS-CoV-2) elleni vakcinát, mielõtt beadná egy önkéntentesnek egy moszkvai kórházban 2020. szeptember 17-én. Az új vakcinát Szputnyik V néven regisztrálták és most kezdik a tömeges tesztelést. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ajánlott videó

Olvasói sztorik