Nagyvilág koronavírus

Oroszországban lassan napi tízezer új fertőzöttet találnak

Oroszországban az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzöttek napi növekménye pénteken, négy hónap után ismét átlépte a kilencezret, a járvány halottainak száma pedig meghaladta a 21 ezret.

A regisztrált új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 9412-vel 1 194 643-ra emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a legnagyobb szám június 1. óta, a növekmény is azóta először haladta meg a kilencezret. A terjedés üteme második napja 0,8 százalékos, az új esetek 27,1 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (7 279 065), India (6 394 068) és Brazília (4 847 092) után.

Az aktív esetek száma 3172-vel 203 270-re nőtt. A halálos áldozatoké 186-tal 21 077-re, a felépülteké pedig 6054-gyel 970 296-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 46,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 402 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 222 592 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta, hogy a Covid-19 terjedésének gyorsulása ellenére nincs szó a karantén újbóli bevezetéséről. Elismerte, hogy a kialakult helyzet mind szövetségi, mind regionális szinten megkívánja az egészségügyi rendszer mobilizálását.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes szerint a fertőzésszámnak az elmúlt két hét alatt tapasztalt növekedése komoly, de megfelel a várakozásoknak. Mint mondta, ennek magyarázata a munkahelyekre való tömeges visszatérés, valamint az, hogy megkezdődött a felső légúti megbetegedések őszi-téli időszaka.

Golikova szerint a növekmény mintegy 60 százaléka Moszkvára esik. A védekezésért felelős helyettes kormányfő igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy mostanra az orvosok kiismerték a kór természetét, kórházi kapacitásból, gyógyszerekből és védőeszközökből pedig elegendő áll rendelkezésre, továbbá jól halad az első három orosz vakcina tesztelése is.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester csütörtökön elrendelte, hogy a fővárosi vállalatok alkalmazottjaiknak legkevesebb 30 százalékát irányítsák át távmunkába. Az iskolákban október 5. és 18. között tanítási szünet lesz, és sajtótóértesülések szerint a járványhelyzet függvényében 19-étől ismét távoktatást vezethetnek be.

Artyom Tkacsuk, a moszkvai Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet osztályvezetője pénteken újságíróknak elmondta, hogy októberben megkezdődik egy olyan új berendezés állami tesztelése, amely 86 féle patogén biológiai ágenst képes kimutatni a levegőben. Tkacsuk szerint már az év végéig több száz ilyen műszert helyezhetnek el a metróban és a reptereken.

Az Aeroflot orosz légitársaság közölte, hogy elkezdte 15 olyan kutya kiképeztetését, amely a várakozások szerint decemberre képes lesz kiszagolni a fertőzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik