Nagyvilág koronavírus

Angliában és Walesben lassul a vírus terjedése

A legfrissebb statisztikai felmérések arra vallanak, hogy Angliában és Walesben lassulni kezdett a koronavírus-fertőzések számának emelkedési üteme.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti vizsgálatában kimutatta, hogy a statisztikai modellek alapján a szeptember 24-én zárult hét napban tízezer lakosonként napi 1,54 új fertőzés történhetett.

Az ONS módszertana szerint ez 8400 napi új koronavírus-fertőzésnek felelhetett meg a vizsgált időszakban. Az ugyanezzel a módszerrel elvégzett becslés az eggyel korábbi mozgó hétnapos időszakban 9600 napi új fertőződést valószínűsített Angliában és Walesben.

Ebben a két országrészben él Nagy-Britannia lakosságának több mint 90 százaléka. A statisztikai hivatal más módszerekkel méri a koronavírus-fertőzés terjedésének sebességét, mint a kormány. A brit egészségügyi minisztérium a koronavírus-szűrésekkel kétséget kizáróan igazolt új fertőzéseket tünteti fel napi adatismertetéseiben, az ONS ugyanakkor szélesebb adatkörre kiterjedő, becsléseket is tartalmazó folyamatgörbéket vázol fel heti kimutatásaiban.

Az egészségügyi tárca adatai szerint az Egyesült Királyság egészében hétezer körül mozgott a napi új fertőzések száma a legutóbbi napokban.

Pénteki ismertetésében az ONS közölte: az általa alkalmazott számítási módszer alapján a napi új koronavírus-fertőződések számának emelkedési görbéje a korábbi meredek ívű felívelés után immár laposodni látszik.

A statisztikai hivatal hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy az erre mutató bizonyítékok egyelőre korlátozottak. Az ONS szerint a bizonytalanságot jelzi, hogy a napi fertőződési számról szóló becslés középértéke körüli statisztikai szórás – vagyis a lehetséges számok tartományának két szélsőértéke közötti sáv – nagyon széles.

Mindazonáltal a kormány napi kimutatásai szintén a koronavírus-fertőzés terjedésének lassulására vallanak. A brit egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint az addig eltelt 24 órában 6914 új fertőzést azonosítottak az egy nappal korábban kiszűrt 7108 és a keddi 7143 új eset után.

A csütörtök estig eltelt 24 órában 59-en haltak meg az Egyesült Királyágban a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Az előző két napban egyaránt 71 halálos áldozatról érkezett jelentés.

Az Egyesült Királyságban eddig elvégzett csaknem 22,5 millió koronavírusteszt közül csütörtök estig 460 178 lett pozitív; a halálos áldozatok száma 42 202.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik