Nagyvilág

Macron felhívta Putyint, mert a törökök zsoldosokat küldtek Hegyi-Karabahba

Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Törökország állítólag szíriai zsoldosokkal támogatja Azerbajdzsánt, amely az elmúlt napokban konfliktusba keveredett Örményországgal a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt.

A francia elnök közleményében azt írta: szerda éjjel telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ügyről, amely mindkettőjüket nyugtalanítja. A két vezető önmérsékletre intette a harcban álló feleket, és megegyezett a tűzszünet érdekében tett erőfeszítések szükségességében.

Az orosz külügyminisztérium szerdán aggodalmát fejezte ki, hogy egyes hírek szerint szíriai és líbiai fegyveres csoportok tagjai harcolnak a konfliktusövezetben. A közleményben kérték az érintett országok vezetőit: akadályozzák meg, hogy külföldi terroristákat és zsoldosokat vessenek be a konfliktusban.

Törökország nyíltan támogatja Azerbajdzsánt a konfliktusban, és leszögezte: kérés esetén készségesen nyújt segítséget az országnak. Ankara egyúttal tagadta, hogy külföldi zsoldosokat küldött volna a térségbe.

Az Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap kezdődött összecsapásokban eddig több tucatnyian vesztették életüket.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik