Nagyvilág

A brit kormány megszegte a brexitből eredő kötelezettségeit

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (brexit) szóló megállapodásból eredő kötelezettségeit – közölte az uniós bizottság elnöke csütörtökön.

A testület azért küldte a kötelezettségszegési eljárás első lépését jelentő felszólítólevelet, mert a brit kormány szeptemberben olyan törvényjavaslatot terjesztett be a belső piacáról, amely az elfogadása esetén sértené a Brexit-megállapodás Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének rendelkezéseit – részletezte Ursula Von der Leyen az MTI beszámolója szerint.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság köteles teljesíteni a megállapodásból fakadó kötelezettségeit, és köteles tartózkodni minden intézkedéstől, amely veszélyeztetheti a közösen megfogalmazott célkitűzések megvalósítását.

A törvénytervezet a jóhiszeműség kötelezettségének egyértelmű megsértését jelenti. Az Európai Bizottság azonban továbbra is keményen dolgozik a kilépési megállapodás teljes és időben történő végrehajtása érdekében. Kitartunk kötelezettségvállalásaink mellett,

fogalmazott von der Leyen.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a törvénytervezet elfogadása lehetővé tenné az illetékes brit hatóságok számára, hogy figyelmen kívül hagyva a kilépésről szóló megállapodás bizonyos rendelkezéseit, a brit belső piac szabályozási jogköreit teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át. Célja annak lehetővé tétele volt, hogy az Egyesült Királyság állandó jelleggel eltérhessen a jegyzőkönyvből eredő kötelezettségektől. Az Egyesült Királyság kormánya olyan folyamatot indított el, amely a törvényjavaslat elfogadása esetén akadályozná a kilépésről rendelkező megállapodás végrehajtását – emelték ki. Londonnak egy hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

A törvényjavaslat szeptemberi bemutatását követően az Európai Unió kezdeményezte a tárgyalások haladásáért felelős vegyesbizottság rendkívüli ülésének összehívását, és felszólította a brit kormányt, hogy a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb szeptember végéig vonja vissza a kifogásolt intézkedéseket a törvényjavaslatból. Az Egyesült Királyság azonban megerősítette azon szándékát, hogy a törvényjavaslaton nem akar módosítani.

A brit kilépésről szóló megállapodás értelmében az átmeneti időszak alatt az Európai Unió Bíróságának van joghatósága, az uniós bizottság pedig az uniós jog által az Egyesült Királyság vonatkozásában ráruházott hatáskörökkel rendelkezik, többek között a kilépésről rendelkező megállapodás értelmezése és alkalmazása tekintetében.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes, kilencedik fordulója hétfőn kezdődött Brüsszelben.

Kiemelt kép: Thierry Monasse/Pool/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Merthogy sem idehaza, sem a többi európai országban nem tombol az ilyenkor szokásos influenzajárvány. És az idén várhatóan nem is fog. Hát persze, hogy ez is összefügg a koronavírussal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.