Nagyvilág

Az Európai Parlament nem blokkolja az uniós költségvetést

Az Európai Parlament (EP) nem blokkolja a következő hosszú távú uniós költségvetésről szóló megállapodást, de vannak követeléseink, amelyek az európai polgárok érdekeit szolgálják – jelentette ki csütörtökön David Sassoli, az Európai Parlament elnöke az Európai Tanács rendkívüli ülésének megkezdését követő sajtótájékoztatón.

Sassoli elmondta: Az EP ezért felszólítja a német uniós elnökséget, hogy nyújtson be konstruktív javaslatokat azokkal a fő kérdésekkel kapcsolatban, mint a stratégiai programok jobb finanszírozása, az új saját bevételi források, továbbá az uniós pénzek kifizetésének jogállami feltételekhez kötése.

Ha van akarat, akkor hamar megállapodás születhet

– hangsúlyozta. Az Európai Bizottság új migrációs politikai javaslatával kapcsolatban elmondta, hogy a csomag határozott előrelépést jelent a menekültügyben. Szerinte az EU-nak, mint a világ legnagyobb gazdasági szereplőjének, szolidaritáson és felelősségvállaláson alapuló megegyezésre kell jutnia ebben a kérdésben.

A görög, ciprusi és török konfliktussal összefüggésben az elnök az EP teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust. Sassoli kiemelte, hogy a vita rendezése csak párbeszéd útján megvalósítható, azonban a legrosszabb esetben célzott szankciókat kell felhasználni Törökország ellen.

Az Alekszej Navalnij-ügyben az elnök pártatlan nemzetközi vizsgálatra szólított fel Oroszországnak a vegyi fegyverek terén tett nemzetközi kötelezettségvállalásainak megsértése miatt.

A fehérorosz válsággal kapcsolatban megerősítette, hogy az EP mindent megtesz, hogy a fehérorosz nép demokráciáért folytatott harcát és az elnyomás áldozatait támogassa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik