Nagyvilág koronavírus

Makkegészséges egyetemista halt bele a koronavírus ritka szövődményébe

A 19 éves Chad Dorrill  észak-karolinai Appalachian Állami Egyetemre járt, és majd kicsattant az egészségtől. Kosárlabdázott, nagy távolságokat futott, hétfő este mégis belehalt a koronavírus-fertőzésbe, pontosabban annak egy ritka szövődményébe: a fiatalembernek ugyanis nem a légzőrendszerét, hanem az agyát támadta meg a vírus – írja a New York Times.

A másodéves egyetemistának eleinte csak náthaszerű tünetei voltak, majd szeptember 7-én pozitív lett a koronavírustesztje. Tíz nap karantén után tért vissza az egyetemi campusba, ahol azonban szinte azonnal súlyos idegrendszeri problémái támadtak. Amikor megpróbált kiszállni az ágyból, a lába nem működött, úgy kellett az betenni az autóba, hogy bevigyék az ügyeletre.

„Az orvos azt mondta, hogy millióból egyszer történik ilyen, soha nem láttak még hasonló esetet” – nyilatkozta David nagybátyja.

Noha a koronavírus elsősorban a tüdőt támadja meg, a vesére, a májra és az érrendszerre is veszélyes lehet, a betegek jelentős része pedig neurológiai tünetekről is beszámol, köztük fejfájásról, zavartságról, delíriumról.

Az orvosok azt gyanítják, hogy Davidnak korábban fel nem fedezett Guillain-Barré-szindrómája lehetett; ez egy ritka neurológiai rendellenesség, amelynek hatására a szervezet immunrendszere megtámadhatja az idegsejteket. A kórt több vírus is kiválthatja, immár több, a Covid-19-hez kapcsolódó esetet is számon tartanak.

Noha az főiskolai vagy egyetemi közösségek gyakran válnak a fertőzés gócpontjává, a diákok közül csak néhány halálos áldozatot szedett eddig a koronavírus a világ legfertőzöttebb országának számító Egyesült Államokban.

Képünk illusztráció, fotó: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik