Nagyvilág

54 éves korában meghalt az első HIV-fertőzésből kigyógyuló ember

54 éves korában meghalt Timothy Ray Brown, a berlini beteg, aki a világon elsőként gyógyult ki a HIV-fertőzésből. A férfi daganatos betegségben szenvedett, kedden kaliforniai otthonában hunyt el. A férfit 2012-ben éppen a daganata ellen kapott őssejtterápia gyógyította ki a HIV-fertőzésből.

Brown néhány évvel ezelőtt állandó szereplője volt a híradásoknak, mindenki a „berlini betegként” ismerte. A férfit HIV-vel még 1995-ben diagnosztizálták, és akkor az orvosok nem kecsegtették semmi jóval, sőt. A férfinek csupán 2 évet jósoltak, ám az antiretro-vírusos kezelésnek köszönhetően az állapota stabilizálódott és legközelebb 2006-ban került kórházba, az állandó fáradtságérzés miatt. Ekkor derült ki, hogy a HIV-fertőzés mellett a férfinek leukémiája van. Kemoterápiás kezelést kapott, ami tüdőgyulladást és vérmérgezést okozott nála, és kis híján megölte őt. Kezelőorvosa ekkor találta ki a csontvelő-átültetést, amit egy olyan donor segítségével végeztek, akinél hiányzott a CCR5 receptor.

Ez azért volt fontos, mert azok az emberek, akiknél ez a receptor hiányzik (főleg a Skandináviában élőknél), ellenállnak a HIV-vírusnak, mert az nem tud behatolni a sejtjeikbe. Brown átültetése volt az első olyan, ami során az orvosok egyszerre próbálták meg kezelni a HIV-et és a rákot. Amikor Brown rákja 2007-ben visszatért, újra ugyanattól a donortól kapott csontvelőt, és 2008-ban is, amikor betegsége ismét kiújult. Később ismét egészségesnek nyilvánították, de a férfi daganatos betegsége tavaly kiújult és gyorsan terjedt. Hospice-ellátásában részesült a kaliforniai Palm Springsben, ahol élt.

timothy ray brown (timothy ray brown)
Ő az egyetlen, aki kigyógyult az AIDS-ből
A 47 éves seattle-i férfi saját bevallása szerint remekül érzi magát és épp egy alapítványon dolgozik, ami HIV-fertőzötteket támogat.

kiemelt kép: Afp

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik