Nagyvilág

Vucic: nem szerb fegyverekkel gyilkolnak Hegyi-Karabahban

Az elnök arra reagált, hogy az örmények állítólag szerb rakétákat lőttek az azeri településekre.

Miközben korábban nem tapasztalt hevességgel folytatódnak az  összecsapások Azerbajdzsán és Örményország között, Szerbiában a fegyverszállítások ügye került terítékre, miután egy azeri portál szerint az örmények szerb rakétákkal lőtték településeiket, írta a Vajdaság Ma.

Az Azeri Defense szerint az örmények 122 mm-es, Szerbiában gyártott G-2000-es rakétákat használnak azerbajdzsáni települések elleni támadásra, és beazonosíthatóan az EDePro szerb vállalat gyártotta azt a lövedéket is, amelynek maradványait megtalálták az azerbajdzsáni Horadiz településen, egy civil ház udvarában.

Az már korábban felvetődött, hogy Szerbia fegyvert adhatott el Örményországnak. Az azeri portál szerint az a kérdés, hogy a rakétákat nem a szakadár Hegyi-Karabah örmény erői kapták-e meg.

Az ügyben megszólalt a szerb államfő is, aki cáfolta, hogy Hegyi-Karabahban Szerbiában gyártott fegyvereket használnak – írja a 021-rs alapján a Szabad Magyar Szó. 

Sok butaságot állít a média, ezen a területen nincsenek szerb fegyverek

– mondta Aleksandar Vucic. Az elnök szerint Szerbia régebben valóban szállított fegyvereket oda, de azok más jellegűek voltak, mint amilyeneket a mostani összecsapásokban használnak.

Tankok, repülők, drónok…ezek közül egy sem a miénk

– tette hozzá.

Az elnök azt a példát hozta, hogyha valaki megtámadná Szerbiát, akkor sem az oroszokat, az amerikaiakat, a franciákat okolnák, mert tőlük vásárolnak fegyvereket.

Mi azt szeretnénk, ha békét kötnének, hiszen számunkra két baráti népről van szó

– zárta mondandóját Vucic elnök.

Kiemelt kép: MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik