Nagyvilág

Hasogdzsi-ügy: további hat szaúdi gyanúsított ellen készült vádirat

Az isztambuli főügyészség a korábban gyanúsított 20 mellett további hat szaúdi állampolgár ellen is vádiratot készített Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018 őszi meggyilkolásának ügyében – írja az MTI a török állami hírügynökségre hivatkozva.

Két gyanúsított Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának a dolgozója, Sultan Yahya A. helyettes konzul és Yasir Halit M. attasé. Rájuk előre kitervelten és különös kegyetlenséggel elkövetett szándékos emberölés vádjával súlyosbított életfogytiglani börtönt kért az ügyészség. Négy másik embert hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnének a bizonyítékok megsemmisítése, elrejtése és meghamisítása miatt.

A vádirat szerint a főkonzulátus két dolgozója benne volt a gyilkosságot végrehajtó „halálosztagban”, az eset után pedig elhagyták Törökországot. A másik négy ember több mint egy héttel a bűncselekményt követően érkezett a helyszínre, hogy eltüntesse a bizonyítékokat, majd ők is távoztak az országból. Az ügyészség a Hasogdzsi-gyilkosságra vonatkozó két vádirat egyesítését kérte az illetékes isztambuli bíróságtól.

A 20 szaúdi állampolgárt érintő per július 30-án a vádlottak távollétében kezdődött meg Törökországban. A vádlottak között szerepel Ahmed al-Aszíri, a szaúdi hírszerzés korábbi helyettes vezetője, valamint Szaúd al-Kahtáni, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös bizalmasa, volt tanácsadója is. Minden vádlottra súlyosbított életfogytiglanit kértek, amely egy sor korlátozás révén tovább nehezíti az elítéltek sorsát. Az érintettekkel szemben nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. A per második tárgyalása november 24-én lesz.

Dzsamál Hasogdzsit 2018. október 2-án minden valószínűséggel egy szaúdi halálbrigád gyilkolta meg brutális módon Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A török titkosszolgálat felvételei szerint a Rijádból érkező csapat már az épületben várt a 60 éves újságíróra, akit szinte azonnal legyűrtek és megfojtottak, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették. A The Washington Post című amerikai napilap szaúdi királyi körökben bennfentesnek számító, de rendszerkritikus újságírója azért ment az isztambuli külképviseletre, hogy hivatalos dokumentumokat intézzen közelgő esküvője előtt.

Kiemelt kép: Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró portréjával tiltakoznak az újságíró meggyilkolása ellen Szaúd-Arábia törökországi konzulátusánál Isztambulban 2018. október 25-én, három héttel az után, hogy az ügyintézésért folyamodó Hasogdzsit megölték Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló újságírót azt követően ölték meg október 2-án, hogy ügyintézés miatt bement Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára. MTI/EPA/Erdem Sahin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik