Nagyvilág

Elítélt férje miatt állt fel a maffiaellenes főügyész

Az egykori rendőr első fokon három év börtönt kapott Romániában.

Lemond tisztségéről a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezetője, Giorgiana Hosu – írja a Krónika.  Előzőleg az igazságügyi miniszter, Cătălin Predoiu egyeztetett a főügyésszel és helyettesével, aki átveszi feladatait. A találkozón jelentette be Giorgiana Hosu a lemondását, amit azzal indokolt, hogy óvni szeretné a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség hitelét.

Előzőleg férjét, Dan Hosu egykori rendőrt a bukaresti törvényszék első fokon három év felfüggesztett börtönre ítélte. A befolyással üzérkedés és a vesztegetés vádja alól felmentették, de informatikai rendszerhez történő törvénytelen hozzáférésre történő felbujtás és nem nyilvános információk felhasználására való felbujtásban bűnösnek találták egy biztosítótársasággal kapcsolatos ügyben. Az ítélet nem jogerős.

Klaus Iohannis elnök szerdán azt mondta, ha Dan Hosut elítélik, az „nem marad következmények nélkül”. A Maszol.ro emlékeztet rá, Giorgiana Hosut márciusban nevezte ki a DIICOT élére az államfő. Klaus Iohannis nem vette figyelembe, hogy a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) alkalmatlannak nyilvánította a tisztségre, amelyet eredetileg három évig tölthetett volna be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik