Nagyvilág koronavírus

Helsinki repülőterén kutyákkal szimatoltatják ki a koronavírust

Finnország keresőkutyákat állított hadrendbe az állam legnagyobb repülőterén a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében. A próba négy hónapon át tart majd. Ha beválik, az alternatív tesztelési módszer jóval olcsóbb és gyorsabb lehet a fertőzött utasok kiszűrésére a mostaninál, írja az Independent.

A kormány által finanszírozott projekt keretein belül szerdán négy különböző fajtájú, profi szinten kiképzett kutyát vittek a Helsinki nemzetközi repülőtérre, ahol munkába is álltak.

Ez egy nagyon ígéretes módszer. A kutyáknak nagyon jó a szimatuk. Ha működik, akkor kiválóan lehet alkalmazni más helyeken is, így például kórházakban, kikötőkben, idősotthonokban, kulturális és sportesemények helyszínein is

– mondta Anna Hielm-Bjorkman, a University of Helsinki professzora az AP hírügynökségnek.

Fotó: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

Bár más országokban, köztük Ausztráliában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban is tanulmányozzák ezt a lehetőséget, a maga nemében a finn kísérlet az eddigi legátfogóbb és hozhat mérvadó eredményeket.

Hielm-Bjorkman arról is beszélt, Finnország az Egyesült Arab Emírségek után a második a világon és első Európában, amely élesben is beveti a keresőkutyákat a koronavírus ellen.

Az utasok önkéntesen vehetnek részt a tesztprogramban, és nem kerülnek fizikai kontaktusba a kutyákkal. A feladatuk csupán annyi, hogy egy kendővel áttörlik a bőrüket, amit aztán egy steril üvegbe tesznek. Ezt viszik a külön fülkében várakozó kutyáknak. 

A résztvevő állatok, ET, Kossi, Miina és Valo korábban a rák, a cukorbetegség és más kórok felderítésében is részt vettek.

Fotó: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

A kutyáknak mindössze 10 másodperc elegendő, hogy megállapítsák, az illető koronavírussal fertőzött-e. Az eredményt ezt követően a kiképzőjük tudtára adják egy pacsival, vagy hogy ugatni kezdenek, esetleg lefekszenek.

Ha a teszt pozitív, az utasnak PCR-teszten kell átesnie, így erősítik meg, hogy a kutyáknak igazuk volt-e.

A projekt 300 ezer euróba kerül, ami még így is jóval olcsóbb, mintha tömegesen szűrnék tesztekkel az utasokat.

A kutyák természetesen pihenőt is kapnak, egyszerre ketten dolgoznak majd, míg a másik kettő addig lazíthat.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik