Nagyvilág

Az EU engedett, nem lesz kötelező kvóta

Az Európai Bizottság egyfajta rugalmas szolidaritást szeretne.

Brüsszelben Ursula von der Leyen bemutatta az új migrációs paktumot. Az Európai Bizottság elnöke közölte, a tagállamok felelőssége, szolidaritása, a humanitárius kötelezettségek teljesítése áll a javaslat középpontjában. A rendszer egészében egyensúlyba hoznák a felelősség és a szolidaritás tisztességes megosztását.

Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy helyreálljon a tagállamok közötti és az EU migrációkezelési képességébe vetett bizalom – idézte az MTI az elnököt. A javaslat közös irányítást, jobb stratégiai tervezést sürget az uniós és a nemzeti politikák összehangolása, a kölcsönös bizalom erősítése érdekében.

A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja.  

Az Euronews szerint az Orbán-kormány sikerként értékelheti, hogy kikerült a menekültek kötelező szétosztását tartalmazó kvóta. Az új javaslat a menekültügyi eljárások felpörgetésével tehermentesítené az elsődleges befogadó országokat. Új elem, hogy az EU határain kívül elkezdődne a menedékkérők átvilágítása, személyazonosságuk ellenőrzése.

A terv második pillére a tagállamok közötti szolidaritás kérdése. Az előző migrációs csomagban ez többnyire a menedékkérők kvóták szerinti kötelező elosztását jelentette volna, de ezt Magyarország és Lengyelország nem hajtotta végre. A bizottság által javasolt rugalmas szolidaritás jelentheti a menekültek befogadását, de a tagállamok választhatják azt is, hogy segítenek a menedékjogra nem jogosultak visszatoloncolásában. Ez hangsúlyozottan önkéntes alapon történik majd.

Az EU fokozná az együttműködést harmadik országokkal. Ez a pillér eddig is működött, Törökország az EU pénzügyi segítségért tartotta vissza a menekülteket. Javítani szeretné abban is az együttműködést, hogy nem uniós országok fogadják vissza azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt. Az EU erősítené a határőrizeti ügynökségeket és külön programot indítana a tehetséges munkavállalók legális munkavállalásért az unióban.

Kiemelt kép: MTI/EPA POOL/Stephanie Lecocq

Ajánlott videó

Olvasói sztorik