Nagyvilág

Vádat emeltek egy 373 millió forintos, uniós csalási ügyben

Vádat emelt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlása alapján indult büntetőeljárásban a fővárosi főügyész egy 66 éves férfi ellen, aki a vádhatóság szerint 373 millió forintos csalást követett el az Európai Halászati Alap pénzével. Ibolya Tibor az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt a férfival szemben letöltendő börtönbüntetést indítványoznak.

A vádirat szerint a 66 éves férfinek a lányával közösen volt egy halastava, amelynek fejlesztéséhez a férfi elhatározta, hogy csalással pénzt szerez az Európai Halászati Alaptól. A főügyész megjegyezte: a férfi lánya a visszaélésekről nem tudott.

A tavat a férfi és a lánya bérbe adták a férfi cégének, majd a vádlott a cég képviseletében 2009 júliusában támogatási kérelmet nyújtott be egy központi állami hivatalhoz. A kérelemhez csatolt egy másik cégtől származó árajánlatot is a tervezett rekonstrukciós munkákra. A férfi eltitkolta a támogatást elbíráló és folyósító állami szerv előtt, hogy valójában a saját cége fogja elvégezni a munkákat, ami a pályázatból kizáró oknak számított. Hasonló módszerrel 2011-ben újabb pályázatot nyújtott be, és a két igénylés alapján utófinanszírozással, több ütemben 2010 és 2014 között több mint 373 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által lefolytatott nyomozás után különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt a férfi ellen a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a férfit letöltendő börtönbüntetésre és pénzbüntetésre, tiltsa el a közügyektől és a cégvezetéstől, illetve rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást 373 millió forint értékben.

Kiemelt kép: JOHN THYS/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik