Nagyvilág

Az olasz kormány baloldali marad

A régiók többségében ugyanakkor már a jobbközép vezet.

A még nem végleges adatok szerint döntetlennel zárultak az olasz tartományi választások. A baloldali kormányerő, a Demokrata Párt (PD) és a Liga vezette jobboldali koalíció három-három tartományt szerzett meg. Az MTI szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője nem titkolta, jobban örült volna egy négy-kettes eredménynek, de így is a jobbközép képviseli már a többséget az országban.

Ha parlamenti választások lettek volna, több mint ötven százalékot mutattunk volna fel.

Salvini közölte, Liguria, Veneto és Marche régió megszerzésével a jobbközép a húsz tartományból tizenötöt vezet. Becslések szerint a Liga volt minden tartományban a legnagyobb párt. A pártelnök azt mondta, nem kér előrehozott választásokat, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a baloldali Toszkánában ők 40 százalékot kaptak, míg a baloldallal kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S)  eltűnt a régióból.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke azt mondta, a kormány tovább gyengült, a jobbközép erősödött.

Egy normális országban holnap parlamenti választást írnának ki.

Giorgia Meloni ezzel arra utalva, hogy a római parlamentben még mindig az Öt Csillagé a mandátumok többsége, miközben a tartományi fordulón alig állított jelöltet.

A Toszkána, Campania és Puglia tartományt megtartó PD főtitkára, Nicola Zingaretti úgy vélte, azok veszítették el a választásokat akik meg akarták buktatni a Conte-kormányt. A kormányzó M5S a parlament létszámának csökkentéséről tartott népszavazás sikerét  ünnepelte. Vezetője, Vito Crimi arról beszélt, ismét bizonyították, hogy miközben mindig eltemetik őket, egyedül ők hajtanak végre reformokat a lakosság érdekeit képviselve.

Az első sajtókommentárok szerint a választások győztese Giuseppe Conte. A kormányfő ezzel az eredménnyel legalább a 2021-es elnökválasztásig hivatalban maradhat. Luciano Fontana a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera főszerkesztője szerint a választás buktatás helyett stabilitást adott a kormánynak, de azt is megmutatta, hogy a jobbközép nagyon erős az országban.

Kiemelt kép: Giuseppe Conte miniszterelnök a leadja szavazatát szeptember 20-án. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik