Nagyvilág amerikai elnökválasztás 2020

Trump napokon belül új legfelsőbb bírót fog jelölni

Donald Trump amerikai elnök szombaton azt közölte, hogy a jövő héten jelöl egy női bírót a szövetségi legfelsőbb bíróságba a minap elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére, és felszólította a republikánus többségű szenátust, hogy haladéktalanul szavazzon róla – számolt be az MTI.

Két fő esélyest már meg is nevezett a jelölésre: Amy Coney Barrettet, a chicagói székhelyű, 7. szövetségi kerületi bíróság elnökét és Barbara Lagoát, az atlantai székhelyű, 11. kerületi bíróság vezetőjét. Bármelyikük megválasztása tovább növelné a konzervatív bírók arányát a legfelsőbb bíróságban, már hatan volnának a három liberálissal szemben. Ez már a harmadik poszt a legfelsőbb bíróságban, amelyre elnöksége alatt Trump jelölhet bírót.

A demokraták azt szeretnék, ha a bíróság új tagját már a november 3-án megválasztandó új elnök jelölné januárban kezdődő hivatali idejében, és az új összetételű szenátus szavazna róla. Arra hivatkoznak, hogy

2016 elején, 10 hónappal az elnökválasztás előtt szintén megürült egy legfelsőbb bírósági poszt halálozás miatt, de akkor a republikánus többségű szenátus nem volt hajlandó szavazni Barack Obama elnök jelöltjéről, mondván, hogy túl közel van a választás, a posztra már az új elnök jelöljön bírót.

Azóta úgy tűnt, hogy mind a két párt elvnek tekinti a tartózkodást legfelsőbb bírósági tag pótlásától választási évben. A republikánusok többsége azonban, legalábbis a szenátusban, most amellett van, hogy még Trump elnök jelöljön új bírót, és szavazzon róla a szenátus, akár már a választás után, de még az új elnök és az új szenátus hivatalba lépése előtt. Obama meg is jegyezte szombaton egy közleményben, hogy a republikánus szenátorok a visszájára fordították az elvet, ami szerinte következetlen, az önös érdekeket előtérbe helyező magatartás.

Trump szombaton azt írta a Twitteren: „bennünket azzal a céllal választottak be a hatalomba, hogy döntéseket hozzunk az emberek javára, és ezek között régóta azt tekintik a legfontosabbnak, hogy kiválasszuk a szövetségi legfelsőbb bíróság tagjait. Ez kötelességünk, és haladéktalanul meg kell tennünk”. Később egy észak-karolinai kampányrendezvényen azt mondta:

nő lesz a jelöltem, mert sokkal jobban szeretem a nőket, mint a férfiakat.

Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője ki is jelentette, hogy bárkit jelöl az elnök új bírónak, szavaznak róla. Ugyanakkor nem minden republikánus szenátor ért egyet ezzel: a Maine állambeli Susan Collins, akinek a szenátusi helyéről szintén szavazás lesz november 3-án, a Twitteren azt írta:

akkor vagyunk igazságosak az amerikai néppel, amely vagy újraválasztja az elnököt, vagy választ egy másikat, ha a legfelsőbb bírósági posztra, amelyet az illető élete végéig betölthet, már az új elnök jelöl valakit.

Kiemelt kép: Ruth Bader Ginsburg emlékére elhelyezett virágok és gyertyák a legfelsőbb bíróság épülete előtt Washingtonban. Fotó: Jose Luis Magana/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik