Nagyvilág

Moszkva bejelentette: a Vénusz egy orosz bolygó

Ha valóban van élet a Vénuszon, akkor jobb, ha elkezdenek oroszul tanulni

– nyilatkozta Dimitrij Rogozin, a Roscosmos vezetője. Az orosz űrügynökséget vezető újságíró -és gazdasági végzettséggel rendelkező 56 éves szakember szerint erre azért volna szükség, mivel megítélésük szerint a Vénusz az orosz föderációhoz tartozik. Rogozin arra hírre reagált sajátos módon, amely szerint élet nyomaira bukkantak a Vénuszon.

Élet nyomaira bukkanhattak a Vénusznál
Ha valóban foszfinról van szó, és ha valóban életre utal, az azt jelenti, hogy nem vagyunk egyedül.

A hét elején jelentették be, hogy a Vénusz savas felhőiben feltehetőleg foszfingáz nyomaira bukkantak, ami arra utalhat, hogy mikrobák élhetnek a bolygón. A Földön a foszfint oxigénhiányos körülmények között élő baktériumok állítják elő, így a foszfin előfordulása a Vénusz kapcsán azt jelezheti, hogy valamilyen élő organizmus létezhet az eddig élhetetlennek gondolt bolygó felszínén.

A felfedezésen felbuzdulva Rogozin bejelentette, hogy igényt tartanak a Vénuszra, ezért külön projektet és kutatási csoportot indítanak annak érdekében, hogy ők érjék el a Vénusszal kapcsolatban a következő nagy áttörést.

Rogozin egyébként azért gondolja, hogy a szomszédos Vénusz Oroszországhoz tartozik, mivel a Szovjetunió volt az egyetlen ország, amely eszközt juttatott a bolygóra a Venyera-program keretében. A Venyera alatt 1961 és 1983 között 16 misszió indult a Vénuszra, a több mint két évtizeden át tartó projekt során a szovjetek fotókat is készítettek a felszínről.

Kiemelt kép: Getty

CBS

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik