Nagyvilág

FBI: az orosz beavatkozás célkeresztjében Joe Biden áll 

Trump kihívójának kampányát félrevezető információkkal próbálja aláásni Moszkva.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a képviselőház belbiztonsági bizottságának meghallgatásán beszélt arról, hogy az oroszok újra beavatkoznak az amerikai elnökválasztásba. Az MTI szerint Christopher Wray azt mondta, a fő célpont ugyan Joe Biden kampánya, de Moszkva az amerikaiak bizalmát a választási folyamat hiteleségében is megpróbálja aláásni.

Az FBI-főnök szerint az orosz dezinformáció mértéke, folyamatossága okot ad az aggodalomra.

Az orosz beavatkozásra augusztus elején az Országos Elhárítási és Nemzetbiztonsági Központ (NCSC) igazgatója, William Evanina is figyelmeztetett. Ő kongresszusi meghallgatáson arról beszélt, hogy az amerikai választások befolyásolásával más-más célból, de Kína és Irán is próbálkozik.

Az FBI igazgatója most közölte, a  szövetségi nyomozók fokozott figyelmet fordítanak az amerikai technológiák és ipari titkok ellopására irányuló kínai kísérletekre is. Az ázsiai ország tevékenysége szerinte olyan erőteljes, hogy az FBI-nál új elhárítási dossziét nyitottak Kínának.

Korábban a Reuters írt arról, hogy az orosz állam által támogatott hackerek vették célba Joe Biden demokrata elnökjelölt kampányát, majd a Microsoft ezt megerősítve közölte, hogy ezt teszik a kínai és iráni hackerek is, csak éppen Donald Trump kampánycsapatával.

Microsoft: támadásba lendültek az elnökválasztást célzó hackerek
Orosz, kínai és iráni kiberbűnözők bukkantak fel.

Kiemelt kép: Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje a klímaváltozásról és a nyugati államokban pusztító erdőtüzekrõl beszél a Delaware állambeli Wilmingtonban szeptember14-én. 
MTI/AP/Patrick Semansky

Ajánlott videó

Olvasói sztorik