Nagyvilág koronavírus

Negyven százalék esélye volt, túlélte a koronavírust egy magyar férfi Angliában

A BBC is interjút kért tőle, illetve szinte minden jelentős brit lap írt arról a magyar férfiról, akinek csak negyven százalék esélye volt, de túlélte a koronavírust, írja a Blikk. A 45 éves Pénzes László Dél-Anglia egyik legnagyobb kórházának traumatológiai osztályán dolgozik, kiemelt ápolóként.

A magyar férfi a járvány első hulláma idején is itt dolgozott, mígnem ő is megfertőződött. Kezdetben magas láza volt, fájtak az ízületei, köhögött, majd otthon a karantén ideje alatt erőteljesen romlott az állapota.

Pénzes László visszaemlékezett arra, amikor mentőt kellett hozzá hívni, majd abba a kórházba szállították, ahol dolgozik, sőt, arra az osztályra került, ahol a mindennapokban végzi a munkáját.

A közvetlen kollégáim ápoltak, oxigénmaszkot tettek rám, de két nap elmúltával az állapotom még tovább romlott. Mélyaltatásba tettek, intubáltak, majd lélegeztetőgépre kötöttek

– mondta. Miután a kórház ennyire súlyos esetekre nem volt elég felkészült, a magyar férfit a Guys & St. Thomas kórházba szállították – itt kezelték egyébként Boris Johnson miniszterelnököt is.

Az orvosok közölték a magyar férfival, hogy negyven százalék esélye van arra, hogy életben maradjon. Mint mondta. a legmodernebb eszközökkel kezelték, mesterségesen oxigénnel dúsították a vérét, és jelezték: három hetet biztosan a gépeken kell töltenie.

Hét nap után Pénzes Lászlónak már nem volt szüksége mesterséges segítségre, öt nappal később pedig az intenzívet is elhagyhatta.

Gyógyulását követően a magyar férfi lett az ország Covid Zero kampányának az arca –  ebben felhívják az emberek figyelmét arra, hogy tegyenek meg minden tőlük lelhetőt a járvány ellen, illetve vegyék azt komolyan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik