Nagyvilág koronavírus

Rekordot döntött Romániában a fertőzések száma

A szakemberek szerint ez még nem az iskolakezdéssel, inkább a nyaralással állhat összefüggésben.

Romániában az elmúlt 24 órában 1713 új fertőzöttet találtak. Ez a szám messze meghaladja az augusztus végi 1504-es rekordot, illetve a tavaszi csúcsot (523) – írja a Stratégiai Kommunikációs Csoport adatai alapján a Főtér.ro. Összesen 25 991 tesztet végeztek el, azaz szinte maximális kapacitással működtek a laboratóriumok, bár ennél volt már több vizsgálat egy nap alatt.

A szakértők szerint a magas számok még nem az iskolakezdés elejét – az csak két hét múlva érezteti hatását –, hanem a nyaralás végét jelzik. Erre utal, hogy egyre kevesebben kérnek tesztet magánúton, kevesebben utaznak külföldre. A portál külön kiemeli, hogy 714 újratesztelésnél pozitív maradt a diagnózis (ami szintén viszonylag magas szám). A pozitív tesztek aránya: 6.48%.

Az előző napi 51 után a koronavírusban elhunytak száma 49-re  csökkent.

Jelenleg 6854 embert ápolnak kórházban, 471 fertőzöttet intenzív osztályon, vagyis a súlyos betegek száma ismét növekvő tendenciát mutat.

Először fordul elő, hogy Kolozs megye a második helyen szerepel – Bukarest után – az esetszámok megyei bontásában. Ez annak is betudható, hogy gócpont alakult ki az Apahidához tartozó Dezmér faluban működő idősotthonban.

Kiemelt kép: Szájmaszkos és arcvédős tanuló érkezik a bukaresti George Enescu zeneiskolába az első tanítási napon, szeptember 14-én. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Olvasói sztorik