Nagyvilág

Vészhelyzet Brazíliában az erdőtüzek miatt

1,4 millió hektárnyi zöldterület vált a lángok martalékává.

Környezeti vészhelyzetet hirdetett Brazília közép-nyugati részén a terjedő erdőtüzek miatt Mato Grosso do Sul kormányzója. Az államban év eleje óta 1,4 millió hektárnyi zöldterület vált a lángok martalékává.

Az állam 79 települését sújtja súlyos szárazság, a tűz ezért gyorsan terjedhetett az ország középső államiban, Mato Grossoban, illetve az ország szívében fekvő Tocantins államban. Az állami hírügynökség szerint a térségben negyvenhét éve nem tapasztaltak ilyen súlyos szárazságot.

Ezzel együtt Mato Grosso do Sul állam kormánya az állam nagyobb területein keletkezett tüzek kialakulásáért az embereket is hibáztatja.

A brazil környezetvédelem szolgálatai, a hadsereg katonái hónapok óta küzdenek a tüzekkel. Az előrejelzések szerint a héten sem lesz eső, a régió egyes helyein rendkívül magas, 40 Celsius-fok feletti  hőmérsékletet mértek, ami növeli az erdőtüzek kialakulásának veszélyét.

Közben a brazil kormány is lépett, a Pantanal, a Föld legnagyobb trópusi mocsara térségében pusztító tüzek miatt szükségállapotot hirdetett Mato Grosso do Sul államban. Sajtóértesülések szerint a szükségállapot kihirdetésével az állam szövetségi támogatást kap.

A Pantanal átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is, tízszer akkora, minta a floridai Everglades mocsárvidék, emlékeztetett az MTI. A területen sajtójelentések szerint olyan száraz a talaj, hogy egy szikra is elég a lángok fellobbanásához, a kistermelőknek pedig az égetés a legegyszerűbb, legolcsóbb módszer, hogy megtisztítsák és a következő vetéshez előkészítsék a földterületet.

Műholdakkal folyamatosan figyelik a térséget. A brazil űrkutatási intézet közölte, szeptember első 12 napjában a pantanali tüzek száma háromszor több volt, mint az előző év azonos időszakában.

Január óta vasárnapig bezárólag 14 489 tűzközpontot regisztráltak  Pantanalban, amely több mint 4700 növény- és állatfaj otthona. A vidéken jaguárok mellett élnek pumák, kapibarák (vízidisznók, a világ legnagyobb rágcsálói). Pantanal több száz madárfajnak, köztük a veszélyeztetett jácintkék arának és hatalmas halpopulációknak ad otthont.

Kiemelt kép: Tűzoltók az Amazonas-medencében fekvő Mato Grosso államban pusztító erdőtűz helyszínén. MTI/EPA/EFE/Rogerio Florentino

Ajánlott videó

Olvasói sztorik