Nagyvilág

Három független laborban is novicsokot mutattak ki Navalnij mintáiban

Svédországban és Franciaországban végzett vizsgálatok is a novicsok harci idegmérget mutatták ki Alekszej Navalnij mintáiban – közölte hétfőn a német szövetségi kormány. Az újabb vizsgálatokkal már három, egymástól független laboratóriumban is kimutatta a mérget az orosz ellenzékinél.

A Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus szervezetéből vett mintákat először a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott intézetében vizsgálták meg. Svédországban és Franciaországban a német kormány felkérésére végeztek elemzést, új mintákon.

A német kormány ismét felszólította az orosz hatóságokat az Oroszországban történt mérgezés kivizsgálására, és folyamatosan egyeztet európai partnereivel a további lépésekről.

A Spiegel hétvégi számában biztonsági körökből származó értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a német vizsgálatok alapján Alekszej Navalnijt a novicsok egy új fejlesztésű fajtával mérgezték meg. Az anyag erősebb hatású, mint az eddig ismertek – fogalmazott Bruno Kahl, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője egy bizalmas megbeszélésen.

Az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett harci idegméreg új generációs változata a legfontosabb jele annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is lehet köze az Alekszej Navalnij elleni merénylethez

– írta a Der Spiegel, rámutatva, hogy minél ritkább az anyag kémiai összetétele, annál valószínűbb, hogy csak orosz állami szervek közreműködésével lehet hozzájutni.

Navalnijt a mesterséges kómából már felébresztették, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. Az egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy súlyos mérgezése tartós hatásokkal jár.

A Kreml értelmezése szerint nem nyert megerősítést a mérgezés ténye, ezért nincs ok büntetőeljárásra.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ajánlott videó

Olvasói sztorik