Nagyvilág koronavírus

Magyarország szomszédjainál is rekordot döntött az új fertőzöttek száma

Változatlanul gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, péntekre újabb rekord dőlt meg: egy nap alatt több mint 3100 új beteget regisztráltak az országban, és a fővárosban, Kijevben is kimagaslóan sok, 400 fölötti új fertőzöttet azonosítottak – írja az MTI. Ezt részletesen ebben a cikkünkben meg is írtuk.

Szlovénia

Ezentúl Szlovéniában is újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig tovább csökkent az új koronavírussal fertőzöttek száma – írja az MTI.

Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 108-cal 3498-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdán még csupán 77 új esetről számoltak be.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 27-en vannak kórházban, és közülük ötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 701.

Új járványgócok az idősotthonokban és az iskolákban alakultak ki.

Szlovéniában szeptember 1-jén kezdődött a tanév. Teljes intézményeket nem zárnak be a járványhelyzet miatt, csak osztályokat küldenek karanténba, és digitális oktatásra állnak át, majd a tíz nap lejártával a tanulók visszatérnek a tantermekbe. A szlovén kormány döntése szerint vasárnap éjféltől a 14 napos kötelező hatósági karantén időtartamát tíz napra csökkentik az országban.

Románia

Romániában újabb 1391 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel pénteken meghaladta a 100 ezret a járvány kezdete óta eddig azonosított fertőzöttek száma. A pénteki növekmény 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, de nem lépi túl a tesztek számával magyarázható heti ciklikus hullámzás megszokott kereteit. A pénteki magasabb fertőzési adatokat a megszokott 23-24 ezernél több, 26 ezer teszt kiértékelése alapján összesítették.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 35 koronavírusos beteg vesztette életét. Ezzel elérte a 3100-at a járvány romániai áldozatainak száma. A kórházban kezelt koronavírusos betegek száma 7125-re csökkent, a súlyos eseteké viszont – egy hét folyamatos csökkenés után – csaknem hússzal növekedett: pénteken 478 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

Horvátország

A karantén időtartamának csökkentésén Horvátország is gondolkodik. Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 190-nel nőtt, és elérte a 13 ezer 107-et az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Csütörtökön még 291 esetről számoltak be.

Kiemelt kép: Védőmaszkot viselő vásárlók állnak sorban egy ungvári pékség előtt 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben. MTI/Nemes János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik