Nagyvilág koronavírus

Átalakítják az utazási korlátozások rendszerét Németországban

Átalakítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett utazási korlátozások rendszerét Németországban, így októbertől visszavonják az Európai Unión, a schengeni övezeten és az Egyesült Királyságon kívüli országokra egységesen érvényes figyelmeztetést, jelentették be szerdán Berlinben.

A külügyminisztérium szóvivője, Maria Adebahr elmondta, hogy október 1-jétől a világ csaknem 160 országára általánosan vonatkozó figyelmeztetés helyett visszatérnek az úgynevezett országspecifikus rendszerhez, vagyis minden államot és területet külön megvizsgálnak, és a helyi járványügyi adatok értékelése alapján állítanak össze utazási és biztonsági ajánlásokat és figyelmeztetéseket, írja az MTI.

Ez az első időszakban nem jár sok gyakorlati változással, mert a világ legnagyobb részét továbbra is erősen sújtja a koronavírus-járvány, ezért fenn kell tartani a nem feltétlenül szükséges utazásoktól nyomatékosan eltanácsoló figyelmeztetést

– tette hozzá.

A főszabály változatlanul az, hogy figyelmeztetést kell kiadni minden országra és területre, ahol meghaladja az ötvenet az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek százezer lakosra jutó száma. A figyelmeztetés a járványügyi szempontból kockázatos minősítést vonja maga után. Az ilyen besorolású térségből hazatérőknek két hétre karanténba kell vonulniuk, amelyet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet negatív koronavírus-teszttel kiváltani.

A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt, és egy nagyszabású művelettel hazaszállított 240 ezer, külföldön rekedt német állampolgárt.

Az uniós társországok, az EU-n kívüli schengeni tagországok, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc, és az Egyesült Királyság esetében a nyári utazási szezon kezdetén, június 15-től visszavonták az általános figyelmeztetést. A szerdán bejelentett döntés szerint ez a folyamat teljesedik ki október 1-jén.

Ugyanakkor a járvány sok helyen tapasztalható erősödése miatt jelenleg is számos figyelmeztetést tartalmaznak az országonkénti bontású tájékoztatók. Így nem javasolt felkeresni Spanyolország, Belgium és Franciaország, valamint Horvátország, Bulgária és Románia több térségét, és az ezekből hazatérőknek kötelező a 14 napos karantén.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Frank Hoermann / Sven Simon / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik