Nagyvilág

Tízre nőtt a kabuli merénylet áldozatainak száma

A célpont az afgán alelnök lehetett, aki kisebb sérülésekkel megúszta a támadást.

A pokolgép Kabulban az Amrullah Szálehet szállító konvoj mellett robbant, az afgán alelnök kisebb sérüléseket szenvedett, de az első hírekkel ellentétben a merényletben nem kettő, hanem legalább tíz ember meghalt. Egybehangzó hírek  szerint a halálos áldozatok mindegyike civil járókelő volt. A pokolgépet vélhetően korábban helyezték el az út mellett.

A belügyminisztérium  szerint összesen 15 ember sebesült meg a robbantás miatt, az alelnök szóvivője azt mondta, Száleh két testőre is megsebesült. A történtek után Száleh videót tett közzé, közölte, csak apróbb égési sebek vannak az arcán és a karján. A tálibokkal és az Iszlám állammal kapcsolatos keményvonalas nézeteiről ismert alelnök ellen nem ez volt az első merénylet – emlékeztetett az MTI.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a támadást, a szélsőséges tálibok tagadták, hogy közük lenne a robbantáshoz. Asraf Gáni elnök közleményben ítélte el a merényletet, hangsúlyozta, hogy a terroristák és külföldi támogatóik nem tudják támadásaikkal tönkretenni a békét.

A pakisztáni kormány szintén elítélte a robbantást, egyúttal arra figyelmeztetett, akadhatnak, akik igyekeznek kisiklatni a tálibok és Kabul közt nemrég megindult békefolyamatot. A lázadók  február végén írtak alá megállapodást az Egyesült Államokkal arról, hogy béketárgyalásokat kezdenek a kormánnyal, illetve felhagynak a terrorizmussal.

A megállapodás része volt a fogolycsere is, amelynek révén 5000 tálib és a tálibok által fogva tartott 1000 ember nyerte vissza a szabadságát. Ha teljesülnek a kialkudott feltételek, a külföldi katonák elhagyják Afganisztánt. Donald Trump amerikai elnök szerdán a tervek szerint az afganisztáni és iraki csapatkivonással kapcsolatos bejelentést tesz.

Kiemelt kép: Sebesült férfit visznek el a pokolgépes merénylet helyszínérõl Kabulban szeptember 9-én, miután az afgán alelnököt szállító konvojt támadás érte. MTI/EPA/Dzsavád Dzsalali

Ajánlott videó

Olvasói sztorik