Nagyvilág

Navalnij-ügy: Moszkva bekérette a német nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium bekérette a moszkvai német nagykövetet, hogy tisztázza Berlin állítását, miszerint Alekszej Navalnij ellenzéki politikust megmérgezték – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Az MTI beszámolója szerint a misszióvezetőt szerdára várják az orosz diplomáciai tárcánál. Zaharova szerint a német kormány képviselőinek „fel kell fedniük lapjaikat”, mert szerinte Berlin „blöfföl egy piszkos politikai intrika érdekében”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben Moszkva még mindig nem kapott választ a Berlinhez intézett jogsegély-kérelmére, a német külügyminiszter arról beszélt, hogy „sok minden tanúskodik” az orosz kormány bűnrészességéről, a berlini Charité klinika információcserét folytat a német és brit hadsereg laboratóriumával, valamint bolgár intézményekkel.

Ez túl komoly ügy ahhoz, hogy Németország hivatalos személyei mindent magukban tarthassanak,

mondta Zaharova.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy a Navalnij-ügynek nem lenne szabad befolyásolnia az Északi Áramlat 2 megépítését, mert a projektnek, amely szerinte erősíti Európa energiabiztonságát, és alapot teremt az együttműködéshez, kívül kell maradnia a politikán.

Donald Trump amerikai elnök felhívásával kapcsolatban, hogy Európa mondjon le a gázvezetékről, a diplomata rámutatott, hogy az Egyesült Államok „következetesen és szisztematikusan” küzd a projekt ellen. Úgy vélekedett, hogy Európának össze kellene szednie erejét, hogy kiálljon nemzeti érdekei mellett, „ha nem karja vazallusi helyzetben találni magát”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén azt hangoztatta, hogy indokolt politikai szintjére emelni az Északi Áramlat 2 befejezésének kérdését. Rámutatott, hogy a gázvezeték egy alapvetően üzleti nemzetközi projekt, amelyben német vállalatok is részt vesznek.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat.

A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.

Putyin büntetlenül keverhet idegmérget bárki teájába?
Ha megfelelő mennyiséget adagolnak a novicsokból, az szinte azonnal halált okoz. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető ugyan túlélte az őt ért támadást, de kérdéses, tud-e teljes értékű életet élni még valaha. Az elkövető kiléte nem tisztázott, de minden szál az orosz kormányhoz vezet.

A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, a Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány szerdán a vizsgálati eredmények alapján közölte, hogy Navalnij mérgezéses támadás áldozata lett hazájában.

Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.

Alekszandr Szabajev, Omszk megye főtoxikológusa kedden közölte, hogy az omszki első mentőkórház kész átadni a Charitének Navalnij leleteit, de a berlini kórház nem érdeklődött, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el a politikuson. Mint mondta, a két kórház közötti kapcsolatok augusztus 23-án szakadtak meg, amikor még mindét intézmény felajánlotta az adatcserét. Szabajev azt mondta, hogy ha a politikust valóban szervesfoszfor-vegyülettel mérgezték volna meg, már aznap meghalt volna.

Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli üzletember egymillió rubelt utalt (jelenlegi árfolyamon mintegy négymillió forintot) át a Navalnijt kezelő berlini Charité klinika számlájára.

Hadd gyógyítsák mindaddig, amíg fel nem épül, főleg mert pénzzel tartozik nekem,

idézte Prigozsint az üzletember érdekeltségéhez tartozó Concord élelmiszeripari cég sajtóosztálya.

Navalnij és az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) júliusban 88 millió rubelt veszített egy rágalmazási perben az üzletember ellen. A politikust az összeg egyharmada terheli. Prigozsint sajtóforrások külföldön végrehajtott zsoldos- és online dezinformációs akciókkal hozták összefüggésbe.

London sem elég távoli, ha az orosz kormány és maffia elől futsz
Több mint egy tucatnyi olyan Nagy-Britanniában bekövetkezett haláleset utáni nyomozáskor fedezett fel az amerikai titkosszolgálat az orosz kormányhoz vagy maffiához köthető szálat, amelynél rendőrség szerint fel sem merült az idegenkezűség gyanúja.

Vil Mirzajanov, a Novicsok ideméreg egyik, az Egyesült Államokban élő megalkotója az ERR című észt portálnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy támadói Navalnijt nem megölni akarták, hanem megnyomorítani és munkaképtelenné tenni. Az Interfax által ismertetett interjúja szerint „a mérgezés mögött a GRU (ez az orosz katonai hírszerzés 2010-ig használt neve) áll”. Úgy vélekedett, a merénylők abban bíztak, hogy a méreg kiürül a politikus szervezetéből, ám a korszerű technológia – amilyennel az omszki kórház nem rendelkezett – képes kimutatni a nyomait.

A vegyész szerint Moszkvában is vannak ilyen gépek, de a tájékoztatás ott a különleges szolgálatok közvetítésével zajlik, ezért nem lehet megbízni benne. Mirzajanov „trükknek” nevezte az orosz főügyészségnek a német hatóságokhoz intézett jogsegély-kérelmét, mert a Németország által kiszolgáltatandó adatok értelmezése Moszkva által elhúzott vitába fog fulladni.

Egy másik vegyész, Vlagyimir Ugljov, aki szintén részt vett a Novicsok kifejlesztésében, korábban kizárta az ilyen típusú méreg alkalmazását, amely szerinte azonnali halálhoz vezetett volna, valamint életveszélyes lett volna magára a merénylőre és Navalnij környezetére is.

Kiemelt kép: Pavel Golovkin/POOL/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik