Nagyvilág

Máltai újságíró-gyilkosság: több száz üzenetet váltott az igazságügyi miniszter a vádlottal

Több száz üzenetet váltott a máltai igazságügyi miniszter Yorgen Fenech üzletemberrel, akit azzal vádolnak, hogy ő rendelte meg Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolását – jelentette kedden a helyi média.

A Times of Malta című napilap beszámolója szerint Edward Zammit miniszter és Fenech mintegy 700 alkalommal váltottak üzenetet 2019 januárja és októbere között a WhatsApp nevű szolgáltatón keresztül. Fenechet 2019 novemberében tartóztatták le.

A miniszter nem tagadta, hogy üzeneteket váltott az üzletemberrel, de azt mondta, hogy már jóval a letartóztatása előtt megszakította a kapcsolatot vele. Hozzátette, hogy nem állt vele üzleti kapcsolatban. Zammit júliusban még úgy fogalmazott, hogy nincs kapcsolat köztük, noha azt elismerte, hogy ismeri az üzletembert.

A WhatsApp-üzenetváltás Fenech telefonjában szerepelt, a belőle kinyert adatokat várhatóan a következő hónapban mutatják be a bíróságnak.

Daphne Caruana Galiziát 2017 októberében egy autójába rejtett pokolgéppel gyilkolták meg. Az újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, amelyek nyomán több magas rangú politikus és kormányzati tisztviselő kellemetlen helyzetbe került. Caruana Galiziának nem sokkal a halála előtt információk kerültek birtokába egy olyan erőmű-beruházásról, amelyben Fenech is érdekeltséggel bír. Fenech azt mondta a rendőrségnek, hogy üzeneteket váltott Joseph Muscat korábbi miniszterelnökkel és annak kabinetfőnökével, Keith Schembrivel is. Az üzletember szerint a gyilkosság valódi kitervelője Schembri volt, Muscat pedig tudott az ennek leplezésére irányuló erőfeszítésekről. Mindkét férfi tagadta ezeket az állításokat.

forrás: mti, kiemelt kép: afp

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik