Nagyvilág

Cihanouszkaja: Senki ne kössön megállapodásokat Lukasenka kormányával

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető arra figyelmeztetett kedden, hogy senki ne kössön nemzetközi megállapodásokat Aljakszandr Lukasenka kormányával, mert a majdani, demokratikusan megválasztott hatalom nem fogja őket magára nézve kötelezőnek tekinteni, írja az MTI.

A Vilniusban tartózkodó Cihanouszkaja videokapcsolaton keresztül szólalt fel az Európa Tanács politikai kérdésekkel és demokráciával foglalkozó bizottságában.

Sem országok, sem pártok nem várhatják el, hogy a fehérorosz nép és az általa igazságosan és demokratikusan megválasztott kormány jóváhagyjon olyan egyezményeket, amelyeket akaratuk ellenére kötött a minszki illegitim rezsim

– mondta.

A Reuters hírügynökég ezzel összefüggésben felhívja a figyelmet arra, hogy Linas Linkevicius litván külügyminiszter hétfőn aggodalmát fejezte ki: Lukasenka szerinte arra készül, hogy feladja országa függetlenségét, és megállapodást írjon alá Oroszországgal az integráció elmélyítéséről. Cihanouszkaja feltehetően erre reagált.

Hatperces beszédében megismételte, hogy nem ismeri el az augusztus 9-i elnökválasztás eredményeit, mert a hatalom meghamisította őket. Leszögezte, hogy Lukasenka nem legitim elnök, és többé nem képviseli az országot.

Egyetlen nemzetközi szervezet sem ismerte el ezeket az eredményeket. A fehérorosz nép is elutasította a meghamisított eredmények elismerését. Ezt azt jelenti, hogy Lukasenkának semmilyen jogi alapja nincs arra, hogy az országunk elnöke maradjon. Ő többé nem képviseli Fehéroroszországot.

Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Minszkre: „Az én országom, az én népem segítségre szorul. Nemzetközi nyomást kell gyakorolni erre a rezsimre, amely lábbal tiporja az emberi jogokat” – mondta. Felszólította a hatóságokat, hogy engedjék szabadon az összes politikai foglyot.

Az ET-bizottságban videolinken keresztül felszólalt Andrej Szavinih, a fehérorosz parlament nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke is. Azt mondta, hogy a hatóságok készek a politikai rendszer megváltoztatására, de ez a folyamat nem mehet végbe a tüntetők nyomására és nemzetközi közvetítőkkel.

A fennálló politikai rendszernek fejlődnie kell. Elmaradt az jelen idők követeléseitől, és mi ezt jól tudjuk,

hangoztatta Szavinih. Elismerte, hogy a társadalom jelentős részének szilárd igénye alakult ki a változásokra, de a párbeszédre szerinte kizárólag „egészséges politikai folyamat” keretében, a törvényekkel összhangban kerülhet sor.

Kijelentette, hogy sehova se vezetnek az európai uniós szankciók országa ellen, Megjegyezte, hogy az unió és Fehéroroszország építő szellemű együttműködése révén az elmúlt években jelentősen többet értek el, mint a szankciók és korlátozások évtizedei alatt. A videokonferencia után Szavinih azt mondta újságíróknak: meglepte, hogy az Európa Tanács képviselői mennyire nem értik az országban zajló folyamatokat.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartottak elnökválasztást, és Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megnyerve az elnökválasztást. A második helyre befutó Szvjatlana Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Lukasenka távozását követelik. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

A hatalom szemlátomást most egyenként zsuppolja ki az országból az ellenzék által alakított Koordinációs Tanács tagjait. Miután közvetlenül a választások után arra kényszerítették Cihanouszkaját, hogy Litvániába távozzon, szombaton a tanács egyik tagját Lengyelországba, két társát pedig keddre virradóra Ukrajnába zsuppolták ki. Sajtóértesülések szerint ki akarták toloncolni keddre virradóra Ukrajnába Lukasenka egyik legkeményebb bírálóját, Marija Kalesznyikavát is, de ő szembeszegült, a határon eltépte az útlevelét, ezért őrizetbe vették.

Kiemelt kép: Petras Malukas / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik