Nagyvilág

Elkapták a birminghami késelőt

Őrizetbe vették hétfőn a közép-angliai Birmingham belvárosában előző nap elkövetett halálos késeléses támadás gyanúsítottját.

A birminghami rendőrség tájékoztatása szerint a 27 éves férfit hétfő hajnalban, a város Selly Oak nevű kerületében, egy lakásban vették őrizetbe gyilkosság és hétrendbeli gyilkossági kísérlet gyanújával. Kihallgatása megkezdődött. A rendőrség előzetesen közzétett egy felvételt, amelyet biztonsági kamerák készítettek a gyanúsítottról. (A videót az elfogás után privátra állította a rendőrség.)

Steve Graham főfelügyelő, a birminghami rendőrség főparancsnoka, a nyomozás vezetője hétfői beszámolójában közölte, hogy a felvétel közzététele után a rendőrség igen sok bejelentést kapott a lakosságtól, és az egyik nyomozati szál elvezetett ahhoz a lakáshoz, ahol a gyanúsítottat őrizetbe vették.

A késeléses támadássorozatban egy 23 éves férfi meghalt, egy 19 éves férfi és egy 32 éves nő életveszélyesen megsérült, öten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség vasárnap közölte: nincsenek arra utaló jelek, hogy a támadásnak köze lenne a terrorizmushoz. Dominic Raab brit külügyminiszter a BBC magazinműsorában szintén azt mondta: a kormánynak nincs olyan információja, hogy terrorcselekmény történt volna.

A hétfői rendőrségi tájékoztatás szerint a támadássorozat 90 percig tarthatott: ennyi idő telt el az első és az utolsó késelésről szóló bejelentés között. A biztonsági kamerák felvételei és a szemtanúk beszámolói szerint a gyalogosan közlekedő gyanúsított a szórakozóhelyekkel, éttermekkel, pubokkal zsúfolt birminghami belváros több pontján is megfordult.

Steve Graham főfelügyelő „véletlenszerűen elkövetett” bűncselekményeknek minősítette a késeléseket. Hozzátette: több helyszínen elkövetett, egymással összefüggő késeléses támadásokról van szó, de az eddigi vizsgálat alapján az áldozatok között nem volt semmilyen személyes kapcsolat, nem ismerték egymást.

Kiemelt kép: Kiemelt kép: West Midlands Police/Youtube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik