Nagyvilág

Egy fél falura halálbüntetést szabhatnak ki Vietnámban

Nem mindennapi tárgyalás kezdődött hétfőn Vietnám fővárosában, Hanoiban: 29 embernek kellett bíróság elé állnia, akiket három rendőr halála miatt akarnak felelőssége vonni. Az erőszakos összecsapás kirobbantója az volt, hogy az állam oda építkezett, ami a falusiak szerint az ő földjük volt.

Az összecsapás még januárban történt: több ezer rendőr szállta meg a Dong Tam nevű falvat, de a konfliktus régebbre nyúlik vissza. A saigóni SGGP szerint már 2013-ban szervezkedtek a helyiek, hogy visszavegyék azt a földet, amit a sajátjuknak gondoltak, de egy katonai repülőtér épült oda.

2017-ben a reptér köré falat is építettek védelmi célból, ami további földet bekerítésével járt, ez a helyzet eszkalálódott odáig, hogy

háromezer rendőr razziázott a faluban, nem spórolva a könnygázzal, gumilövedékkel, és az éleslőszerrel sem. De a falusiakat sem kellett félteni, ők kézigránátokkal, Molotov-koktélokkal és késekkel támadtak a biztonsági erőkre.

Az akcióban három rendőr és egy falubeli veszítette életét.

Jogvédő szervezetek akkoriban arról számoltak be, hogy a hanoi kormány az esetet követően a közösségi oldalakon tiltakozó aktivistákra is lecsapott, és többeket közülük őrizetbe vetetett.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a hatóságok a hétfőn indult perben súlyos büntetéssel – halálbüntetésre utalnak itt – akarják megtorolni az esetet, hogy a jövőben senkinek ne jusson eszébe szembeszállni az állam döntéseivel.

A 29 vádlott közül 25 gyilkosság vádja miatt áll a bíróság előtt, négyen pedig azért, mert ellenálltak hatósági személynek.

Ítélet tíz nap múlva várható.

Kiemelt kép: SGGP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik