Nagyvilág

És itt az első saját hír a Telextől

Hivatalosan még el sem indult a távozó indexesek által alapított új hírportál, a Telex, de a Facebook-oldalukon máris közé tettek egy exkluzív információt: e szerint a Die Welt és a Die Presse magyarországi tudósítója lett a Fidesz-közeli médiaiskola vezetője.

Mint írják, szeptembertől Boris Kalnoky vezeti a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Média Iskoláját. Az információt az MCC kommunikációs igazgatósága is megerősítette, hozzátéve: Kalnoky újságírást is fog tanítani az intézményben.

Az MCC egy tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő képzéseket az általános iskola felső tagozatától az egyetemig. Alapítója Tombor Balázs és Tombor András. Utóbbi Orbán Viktor tanácsadója volt, és arról is ismert, hogy a kormányzati propaganda meghatározó alakja, Habony Árpád korábban azt állította az adóhatóságnak, hogy Andy Vajna és Tombor kölcsöneiből él. Tombortól például 2009 nyarán 20 millió forint kamatmentes kölcsönt kapott hét évre.

Tavasszal, a veszélyhelyzet idején az állam a kormánytöbbség szavazataival ingyen átadott 290 milliárd forintnyi Mol-, illetve Richter Gedeon-részvényeket az MCC-nek.

A Mol- és a Richter-részvények 10 százalékát a Mathias Corvinus Collegiumnak adja a kormány
A tehetséggondozó alapítványt a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András alapította.

Az MCC feltőkésítésével a kormány a Fidesz értékrendjével harmonizáló egyfajta ellen-CEU-t akar építeni az oktatási intézményből.

A kollégium Média Iskolájának élére kerülő Boris Kalnoky évtizedek óta tudósít a Balkán és Közel-Kelet mellett Magyarországról is a tekintélyes német konzervatív Die Welt és az osztrák Die Presse című lapoknak – emlékeztet a Telex.

Kiemelt kép: Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Boris Kalnoky újságíró, Hubertus Knabe újságíró és Prőhle Gergely egy pódiumbeszélgetésen, a Magyar Állami Operaházban 2014. szeptember 5-én. MTI Fotó: Illyés Tibor 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik